Окончателните резултати в Полша: Загуба на мнозинството от управляващите

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) е първа политическа сила, но няма мнозинство в парламента, показват окончателните резултати от вота, обявени във вторник.

Парламентарните избори се проведоха в неделя при висока избирателна активност от 72,9%. Резултатът потвърждава, че либералната проевропейска опозиция вероятно ще поеме управлението на страната.

Според окончателните данни ПиС събира 35,38%от гласовете, а либералната Гражданска коалиция (ГК) получава подкрепа от 30,7%. Дясноцентристката формация „Третият път“ е трета политическа сила с 14,4%, следвана от „Нова левица“ с 8,61% и крайнодясната „Конфедерация“ със 7,16%.

ГК, „Нова левица“ и „Третият път“ обявиха, че са готови да сформират коалиционно управление и че ще започнат преговори веднага щом станат известни официалните резултати. Очаква се трите партии да получат мнозинство и в 100-местния Сенат – горната камара на парламента. Трите опозиционни сили се явиха с обща листа на вота за горната камара.

Избирателната активност в неделя беше с над 10% по-висока от тази през 2019 г., когато ПиС спечели близо 44%. Националпопулистката партия управляваше в два последователни мандата, като през това време Варшава влоши отношенията си с Брюксел и стана обект на международни критики, свързани със съдебната зависимост от властта и консервативната политика спрямо абортите и ЛГБТ общността.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram