Навършват се 23 години от бомбардировките на НАТО срещу СР Югославия

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Съюзна Република Югославия, които започнаха на 24 март 1999 г. и продължиха 78 дни, припомнят сръбските медии, цитирани от БТА.

Сърбия бе нападната като носеща отговорност за хуманитарната катастрофа в Косово, а непосредствен повод бяха събитията в Рачка и неуспехът на преговорите за бъдещия статут на Косово, които бяха водени в Рамбуйе и Париж.

Началото на въздушната операция на НАТО бе дадено в 19.45 часа на 24 март 1999 г. Деветнадесет страни от НАТО започнаха бомбардировките от кораби в Адриатическо море и от четири военновъздушни бази в Италия. Първо бяха бомбардирани противовъздушната отбрана и други военни обекти на югославската армия в Прищин, Батайница, Белград, Младеновац и други места.

По данни на министерството на отбраната на Сърбия, по време на въздушното нападение на НАТО са убити 2500 цивилни, сред които 89 деца и 1031 членове на армията и полицията. Ранени са 6000 цивилни, от които 2700 деца и 5173 войници и полицаи, а 25 души и до днес се водят за изчезнали.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че няма оправдание за агресията на НАТО през 1999 г., но че ако той бе на мястото на Слободан Милошевич, би постъпил по-различно, съобщава вестник „Политика“.

„След няколко дни бих прекратил това, било с подаване на оставка или нещо друго. Твърде дълго е 78 дни да се осакатява страна, която нямаше шанс да се защити и да се чака някой друг да ни помогне, но ние знаехме, че никой друг няма да ни помогне“, заяви Вучич в интервю за РТВ.

Президентът отбеляза, че по онова време Русия, с Борис Елцин начело, е била слаба. Вучич изтъкна още, че онзи, който ръководи страната, трябва да се грижи как да запази народа си.

Сега гледам конфликта в източната част на Европа и се питам защо някои хора не си помислят добре за последиците, каза Вучич.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram