Лидерите на Г-7 обсъждат извънредно кризата в Афганистан

Планираното за 31 август изтегляне на военните сили от Афганистан е тема на извънредна видеоконферента среща днес на върха на Г-7, организирана от британското правителство.

Очаква се на срещата другите страни от Г-7да призоват Байдън да удължи крайния срок за евакуация от Кабул, предадоха световните агенции. Представител на американската администрация заяви, че Байдън се очаква да реши до 24 часа дали крайният срок, който сега е 31 август, да бъде удължен.

Талибаните в Афганистан се обявиха против удължаване на срока за евакуация от Кабул и нарекоха датата 31 август „червена линия“, която не може да бъде пресичана. Те няма да обявят състава на своето правителство, докато Съединените щати не приключат изтеглянето на войските си, стана ясно от изказване на двама техни представители, предаде БНР, позовавайки се на Франс прес.

Необходимо е повече време за завършване на евакуацията, смята френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, чиято държава е обезпокоена от крайния срок 31 август.

А германският първи дипломат Хайко Маас е категоричен, че летището в Кабул трябва да може да се използва за евакуация и след изтеглянето на американските военни: „Водим разговори със САЩ, Турция и други партньори в опит да продължим да използваме военното летище в Кабул за цивилни цели, за евакуация. Трябва да продължим да разговаряме и с талибаните, защото след изтеглянето на американските военни именно те ще имат основна роля“, каза Маас.

По думите му днес лидерите на Г-7 ще обсъдят и очакваната миграционна вълна от Афганистан.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да помогне на съседни на Афганистан държави да спрат притока на мигранти към Европа.

Украински самолет, отвлечен в Кабул

Зам.въшният министър на Украна Евгений Енин съобщи, че миналата седмица на летището в Кабул е отвлечен украиски самолет, който трябвало да евакуира украинци. Самолетът бил завзет от неизвестни лица, които качили на него други пътници и отлетели за Иран.  Това се е случило миналия вторник. Пред общественото „Громадске радио“ Енин не уточнява как е приключил инцидентът. 

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram