Йордан Цонев, ДПС: Виновниците, за да няма правителство, са трите партии на протеста

Партиите, които се самоназначиха като партии на протеста, умишлено си прехвърлят вината за това, че вече пети месец страната ни няма правителство. А отговорността да няма правителството е именно на партиите на промяната. Те сложиха разделителни линии, които пречат да има правителство. И те не могат да го направят.  ДПС не иска да ходи на избори, а да има редовен кабинет. Обръщам се към българите – ако искате промяна, не гласувайте за тези партии, които вече близо половин година ни вкарват в криза.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по Нова телевизя.

За ДПС темата за канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила, посочи Цонев в началото на участието си по Нова тв..

Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет – имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал – към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни той. По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство.

„Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство. „Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи, го е питал: „Носи ли България в сърцето си”, а не носи ли си паспорта – върнал ли го е? И той му е отговорил, че „носи България“ и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

„Щом Радев мисли, че в Конституцията има чувства – добре. Ние мислим, че има закони“, каза той. „Видяхме, че заради напускането на Карадайъ на президентството, Радев по-късно показа своята етническа нетолерантност. Всички български турци го приемат така. Заляха ни с писма и смс-и и обаждания по телефона. Турците приемат това като лично“, каза той. По думите му хората са разочаровани от думите на президента. „Президентът трябва да си дава сметка за рецепцията на думите си“, добави Цонев.

Ние не можем да правим никакви списъци и да взимаме мерки по „Магнитски“. Санкциите по Магнитски важат само на територията на САЩ. Това, което се прави у нас, са своеволия. Подписали сме договор за функциониране на ЕС, а там законът казва това – не може да налагаме санкции самосиндикално на граждани тук“, категоричен е Цонев.

Президентската институция е замислена като медиатор. Когато има кризи, държавният глава трябва да събере страните на една маса. Радев взе страна и не остана морален стожер на промяната. Сега затова той не може да събере всички на една маса. Събира, събира, ама успя само 2 партии и половина да нареди на една маса“, каза той.

„ДБ и Мая се държат като Мили Ванили – те танцуват, а отзад пее Прокопиев“, добави Цонев.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram