Кремъл: Турция да работи за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Русия призова своя съюзник Турция да работи за прекратяване на смъртоносните сблъсъци в сепаратисткия регион Нагорни Карабах, след като Анкара решително подкрепи Азербайджан.

„Призоваваме всички страни, особено страните партньори като Турция, да направят всичко възможно за прекратяване на огъня и за връщане към мирно уреждане на този конфликт с помощта на политически и дипломатически средства“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

По-рано министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да подкрепи Азербайджан както на масата за преговори, така и на бойното поле.

„Турция напълно подкрепя Азербайджан. Дошло е времето въпросът с арменската окупация да бъде решен из основи“, подчерта Чавушоглу.

От своя страна заместник-председателят на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Нуман Куртулмуш каза, че „атаката срещу Азербайджан е равносилна на агресия срещу Турция“.

„Всяко нападение от Армения срещу азербайджанско село е равносилно на нападение над турско село. Турция очаква международната общност да не действа лицемерно, да спре провокативните атаки на Армения и да подкрепи справедливите действия на Азербайджан“, цитира изявлението му вестник „Сабах“.

Кросс

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram