Кремъл: Конфликтът НАТО-Русия е неизбежен, ако в Украйна бъдат изпратени западни войски

Пряк военен конфликт между НАТО и Руската федерация ще бъде неизбежен, ако западни войски бъдат изпратени в Украйна, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„В този случай трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност и така го оценяваме“, каза той в отговор на въпрос как Кремъл оценява рисковете от ескалация и вероятността от пряк конфликт между НАТО и Руската федерация в случай на изпращане на западни войски в Украйна. Песков добави, че страните от НАТО „също трябва да оценят“ последствията от подобни действия и да са наясно с това. „И да си зададат въпроса дали това отговаря на техните интереси и най-вече на интересите на гражданите на техните страни“, завърши Песков.

Като цяло, каза говорителят на Кремъл, „самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните на НАТО, разбира се, е много важен, (това е) нов елемент“. „Всички останали елементи от речта на френския президент вече бяха изразени по един или друг начин и взети под внимание. Добре ни е известна позицията на г-н Макрон относно необходимостта от нанасяне на стратегическо поражение на Русия“, добави Песков.

„Ние също така отчетохме, че има много богат набор от мнения по този въпрос. Всъщност няма консенсус. Редица страни, участващи в събитието, което се проведе в Париж, запазват доста трезва преценка за потенциалните опасности от подобно действие и потенциалната опасност от пряко участие в горещ конфликт, участие вече на бойното поле.Това, разбира се, абсолютно не е в интерес на тези страни, те трябва да го осъзнават“, обобщи прессекретарят на руския президент.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера на пресконференция след среща на европейските лидери, че няма консенсус относно официалното изпращане на сухопътни войски в Украйна, но не изключи такава възможност в бъдеще. Той добави, че западните страни „възнамеряват да направят всичко необходимо, за да попречат на Русия“ да вземе надмощие в конфликта. Срещата в Елисейския дворец се състоя в Париж на 26 февруари. На конференцията присъстваха германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и министър-председатели на около 20 страни от ЕС. Съединените щати бяха представени на срещата от помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, а Обединеното кралство беше представено от външния министър Дейвид Камерън.

Източник: „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram