Китай готов да задълбочи военните връзки с Русия

Китай е готов да „подобри комуникацията и сътрудничеството с руската армия“. Това заяви говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей.

Той посочи, че Пекин е има готовност за задълбочаване на взаимното военно доверие, както и за провеждане на редовни съвместни военноморски и въздушни патрули и учения.

По негови думи неотдавнашните военноморски учения, проведени от Китай, Русия и Иран, са подобрили способностите им за сътрудничество в различни военни мисии и са „допринесли за опазването на морската сигурност, както и за регионалния мир и стабилност“.

Отношенията между Китай и Русия не са съюз от времето на Студената война, те са по-добри от този модел, подчерта Тан, цитиран от ТАСС.

Приятелството между Китай и Русия става все по-силно с всеки изминал ден. Връзките между Китай и Русия не са военен и политически съюз от времето на Студената война, те надминават този модел на отношения между държавите“, посочи той.

Наскоро президентът на Китай Си Дзинпин посети Русия и се срещна с руския си колега Владимир Путин. Двамата си обещаха по-тесни връзки, включително във военната сфера.

На този фон се засилват опасенията на Запада, че Пекин може да въоръжи Русия – нещо, което самият Китай отрича.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram