ЕС и Турция отвориха нова преговорна глава

ЕС и Турция отвориха в Брюксел нова глава в преговорите за присъединяване на страната и заявиха волята си да ускорят процеса след повече от тригодишна парализа.

„Това е обрат в отношенията между ЕС и Турция след пауза от 40 месеца“, заяви турският външен министър Егемен Багъш след 10-та среща, посветена на присъединителния процес с Турция. Багъш и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отвориха официално глава 22, отнасяща се до регионалната политика.

Зелената светлина беше дадена през октомври от министрите по европейските въпроси четири месеца след планираната дата заради потушаването от турските власти на протестите на площад Таксим в Истанбул. Фюле призова Анкара „да поеме по-голям ангажимент“ с оглед отварянето на още две глави – 23 и 24, отнасящи се до основните права, правосъдието, свободата и сигурността. „Надяваме се това да отнеме по-малко от три години и половина“, срока от отварянето на последната глава, заяви еврокомисарят пред журналисти.

Багъш увери от своя страна, че Анкара е готова „за брака, т.е. пълното свързване с ЕС“, макар турското общество да е уморено от безкрайния процес. „ЕС се нуждае от Турция поне колкото Турция се нуждае от ЕС“, счита министърът.

Той изрази задоволство от поведението на френския президент Франсоа Оланд, който се отказа от блокирането на преговорите, предприето от предшественика му Никола Саркози. „Отношенията между Франция и Турция процъфтяват“, уточни той и изрази надежда, че Оланд, който скоро ще пристигне на посещение в Анкара, ще отмени „блокирането на други четири глави“. /АФП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram