Ердоган и Си Цзинпин отбелязаха доброто развитие в отношенията между двете страни 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с китайския си колега Си Цзинпин в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се провежда в град Самарканд, Узбекистан, съобщават турските медии.

Разговорите между двамата лидери бяха закрита за пресата и продължиха половин час.

Ердоган продължава двустранните си контакти в Самарканд, отбелязва в. „Хюриет“. По-късно днес той ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Вчера Ердоган разговаря с азербайджанския си колега Илхам Алиев.

Турският държавен глава участва в срещата на високо равнище на държавните ръководители на страните от ШОС в Самарканд в качеството на почетен гост.

Организацията, в която членуват Китай, Русия, Индия, Пакистан и бившите съветски републики от Централна Азия, е създадена през 2001 г. като инструмент за политическо, икономическо сътрудничество и взаимодействие в сферата на сигурността – конкурент на западните обединения, отбелязва Франс прес.

Китайската телевизия CCTV допълва, че Ердоган и Си Цзинпин са отбелязали доброто развитие в отношенията между двете страни и напредъка в сътрудничеството в различни области.

Двете страни трябва да консолидират взаимното политическо доверие, искрено да зачитат основните си интереси и да консолидират политическите основи на отношенията на стратегическо сътрудничество между Китай и Турция“, каза Си Дзинпин, цитиран от китайската телевизия CCTV.

Трябва да се съсредоточим върху сътрудничеството за развитие и да използваме пълноценно ролята и предимствата на различните механизми за сътрудничество между нашите две страни, допълни той.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram