Ердоган: Ако отворим границите си, не знам какво ще стане с Гърция

„Ако отворим границите си, не зная какво ще стане с Гърция“, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган в директна заплаха към Атина на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан в Анкара, пише Protothema.

„Неблагодарно е да се каже, че Турция е източникът на проблема, докато страната ни е домакин на 5 милиона бежанци. Ако отворим границите си, не знам какво ще стане с Гърция. Освен това Гърция е страната, която потапя лодки за бежанци в Егейско и Средиземно море и ги осъжда на смърт, като пробива надуваемите им лодки. Мицотакис и неговите сътрудници прекарват дните си в лъжа и нечестно поведение, поради което не вдъхват доверие в региона“, заяви турският лидер.

Protothema обяснява изказването с притеснения от военните споразумения на Гърция със САЩ и Франция, както и спада на популярността му в Турция, чиято икономика е в криза. „Разочарованието на турския президент от последните събития е отразено в крещендото на провокативните изявления и заплахи, които той направи през този период. Този път той казва, че гърците „осъждат бежанците на смърт“, отбелязва гръцкото издание.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram