В Япония е потвърден първи смъртен случай, свързан с ваксинация срещу Ковид

Служители от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи на Япония потвърдиха първи смъртен случай, пряко свързан с ваксинация срещу Ковид-19, предадоха ТАСС и местното издание „Джапан таймс“. 

Общо в последните години в азиатската страна под 2000 са починалите пациенти, ваксинирани срещу новия коронавирус, но при тях не е установена пряка връзка между фаталния изход и поставен препарат срещу инфекцията. 

Министерството на здравеопазването изрично подчертаваше, че подобна връзка е напълно изключена. За първи път сега японските власти отбелязват, че „не може да бъде изключена“ причинно-следствена връзка между ваксинацията и настъпила смърт, отбелязва „Джапан таймс“.

Според изданието починалата е жена на 42 години, на която на 5 ноември м.г. е поставена ваксина на „Пфайзер“ срещу варианта Омикрон във ваксинационен център. Седем минути по-късно тя се почувствала зле, а дишането ѝ спряло след 15 минути.  Първоначално се смятало, че е получила анафилактичен шок – лекар в центъра направил изкуствено дишане и се е опитал да постави инжекция с адреналин. Медикът обаче не успял, се казва в доклад, представен от Комисията за страничните ефекти от ваксините към Съвета по здравни науки към министерството.

Пациентката е била откарана в болница, но е починала от остра сърдечна недостатъчност един час и 40 минути след поставянето на ваксината. След смъртта ѝ е направена компютърна томография, от която става ясно, че жената е имала остър белодробен оток, внезапно събиране на течност в белите дробове, се казва в доклада, цитиран от „Джапан таймс“.

Жената е била с наднормено тегло, имала е високо кръвно налягане и е страдала от диабет, пише още в документа, като се отбелязва, че не е извършена аутопсия.

„Данните, получени от (компютърната) томография, не показаха аномалии, които биха могли да причинят смъртта, освен ваксината. Като се има предвид всичко, не може да се отрече пряката причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта“, пише в доклада на Комисията за страничните ефекти от ваксините към здравното министерство.

От началото на въвеждането на ваксините срещу Ковид-19  през февруари 2021 г. в Япония са направени общо 382 милиона инжекции. Към януари т.г. са докладвани 1963 смъртни случая на лица на възраст 12 или повече години, включително 1751 (6,3 на eдин милион) след препарат на „Пфайзер“, 211 (2,6 на милион) след ваксини на „Модерна“ и един (3,7 на милион), свързан с доза на „Такеда-Новавакс“, отбелязва „Джапан таймс“.

С изключение на случая с 42-годишната жена, от здравното министерство твърдят, че не е установена причинно-следствена връзка между инжекциите и смъртните случаи.

От началото на пандемията от КОВИД-19 в Япония са регистрирани повече от 33,2 милиона случая на инфектирани и почти 73 хиляди смъртни случая, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram