Вучич: Акцията в Косово е подготвяна отдавна

Вучич добави, че имало „смахнати обяснения“, че Сърбия няма права, а другите имат, като според него това е подготвена матрица, за да се види как ще изглежда ситуацията, когато се стигне до по-тежки инциденти. „Колкото и да е трудно, няма да се предадем, Сърбия ще победи“, подчерта президентът. Косовски сърби блокираха снощи пътищата, водещи до граничните пунктове „Ярине“ и „Бърняк“, недоволни от решението на правителството на Косово да заменя от днес личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово, както и регистрационните табели на автомобилите, издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.

В Генералния щаб на сръбската армия тази нощ се състоя заседание на президента Александър Вучич и военното ръководство на Сърбия, след което президентът съобщи за ТВ Пинк, че Белград е молил представителите на международната общност да направят всичко възможно да повлияят на Прищина да оттегли решенията си, предаде Танюг. Вучич изрази надежда, че днес ще се стигне до деескалация на ситуацията в Косово. „Вярвам, че краткосрочно ще имаме добри вести. Какво обаче ще стане по-нататък, не мога да кажа“, добави той. Акцията на Прищина в Косово е подготвяна отдавна, но Белград прави всичко за успокояване на ситуацията, продължи Вучич.

„Сега приключихме заседанието в Генералния щаб, преди това /началникът на Генералния щаб генерал Милан/ Мойсилович разговаря с командващия силите на НАТО в Косово КейФОР. Важното е, че разговорът премина в коректна атмосфера, по професионален начин и бяха приети задълженията на двете страни, преди всичко относно размяната на информации, тъй като имаше много неистини и дезинформации. Поискахме от международните институции да окажат влияние на албанската страна да отложи решенията преди да се срещнем отново в Брюксел и да намерим решение по мирен начин“, каза сръбският президент. „От регионални до други служби за сигурност и до медии на онези страни, които предварително обвиниха Сърбия, че по нареждане на Русия ще нахлуе в така наречената суверенна държава, макар че според международните актове това е наша земя“, продължи той.

Той добави, че имало „смахнати обяснения“, че Сърбия няма права, а другите имат, като според него това е подготвена матрица, за да се види как ще изглежда ситуацията, когато се стигне до по-тежки инциденти. „Колкото и да е трудно, няма да се предадем, Сърбия ще победи“, подчерта президентът.
 Той благодари на косовските сърби за тяхната сдържаност и смелост. „В идните седмици ни предстои най-тежката политическа борба и им благодаря, че пазят сръбското име и фамилия в Косово, че са безстрашни“, каза Вучич.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram