Българка сред заложниците на Хамас? Посланикът ни в Израел с коментар

България може би има поне един гражданин, който е заложник на “Хамас”, съобщи вчера изданието The Wall Street Journal. Премиерът Николай Денков заяви след заседание на Съвета по сигурност, че няма потвърдена информация за български заложник в Газа. 

Вижте информацията, разпространена в ефира на bTV от посланикът ни в Тел Авив Славена Гергова:

– Има ли отвлечена българка от „Хамас“?

– Ние сме в непрекъснат контакт с израелските власти. В понеделник официално бяха уведомени семействата на 199 души, че близките им са отвлечени, за тях има има официално потвърждение. Сред потвърдените няма български граждани. Ако има нова информация, би трябвало да я разберем от израелските власти.

– Какво може да се предприеме, ако се окаже, че има отвлечен българин?

– Оперативен щаб в Израел се занимава с отвлечените, има специален координатор за този щаб, който е бригаден генерал от запаса, има оперативен щаб, в който участват и други държави, за които се установи, че има техни отвлечени граждани, отделно в България и вчера е имало заседание на съвета по сигурност – има механизми, които да бъдат използвани при необходимост.

– Колко са българите в Ивицата Газа?

– Както каза и премиерът Николай Денков, не може да сме сигурни, че имаме контакт с всички българи в Ивицата Газа. Има 30 души, с които сме в постоянен контакт. Търси се възможност съвместно с Израел и Египет при отваряне на пункта Рафа тези българи и техните семейства да бъдат допуснати в Египет.

Друго дипломатическо представителство контактува с тези българи, но препредадено ситуацията там е много тежка, това е ясно. Но ситуацията е изключително тежка и в Израел не само заради ракетите, но и заради варварския начин, по който са избити десетки цивилни, сред които деца и жени.

– Има ли още български граждани, които искат да се завърнат в България и очакват полет?

– Непрекъснато има граждани, които заявяват, че искат да се приберат в България с полет, организиран от българската държава. Същевременно е много важно да са знае, че и ние, и Външното министерство публикуват на страниците си информираме за полети до най-близките европейски столици, до които има редовни полети. 

разбира се, е тяхно право. Българската държава, както многократно беше потвърдено и от министър-председателя и от министъра на външните работи, има готовност да изпрати самолет при необходимост. Дотогава съветваме гражданите, които наистина искат да напуснат Израел, да се възползват от съществуващите възможности. Ние се опитваме да помогне като ежедневно информираме какви са те.

Източник: Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram