България подкрепя доставката от ЕС на 1 млн. снаряда за Украйна на обща стойност 1 млрд. евро

България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят доставката на 1 милион снаряда калибър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро, съобщиха за БНР дипломатически източници.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки. 

От шведското председателство се надяват той да бъде одобрен на днешната среща на министрите на външните работи и на отбраната в Брюксел.

Само няколко страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.

Борел: ЕС се надява на споразумение за доставката на снаряди за Украйна

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази надежда, че министрите на външните работи и на отбраната ще постигнат съгласие за доставката на снаряди за Украйна на днешното си заседание в Брюксел. България е сред страните, подкрепящи доставката.

Текстът на споразумението е почти готов след вчерашната среща на посланиците на страните членки. Само една шепа страни не са съгласни и то не целия текст, а с някои пасажи в него. Става дума най-вече за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката, твърдят от шведското председателство. Ето какво заяви на влизане Борел:

„Следобед ще имаме разширена среща с министрите на отбраната.  Надявам се те заедно да приключат споразумението за доставка на муниции за Украйна за около 2 млрд. евро, така че украинците да могат да продължат да се защитават. Надявам се всички министри да проведат финални дискусии и да се договорят за това много важно решение този следобед. Иначе, ще имаме проблеми да продължим снабдяването на Украйна с оръжия“. 

Планът на стойност 2 милиарда евро бе предложен на 8 март от Борел.

Половината от сумата представлява нов пакет от помощ от Европейския механизъм в подкрепа на мира и се състои в доставки от националните запаси на страните членки или от направените вече заявки. Още толкова трябва да дойде от съвместни поръчки на 155-милиметрови снаряди от Европейската агенция за отбрана. Става дума за търсене от страна на държавите членки за запълване на запасите, като е възможна и спешна процедура.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще информира колегите си от дистанция за ситуацията на място, както и за належащите нужди и приоритети на страната му.

Източник: БНР, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram