България дръзна да разкритикува Китай в ООН

Петдесет предимно западни държави, включително България, призоваха вчера Китай да изпълни изцяло всички препоръки в доклад на ООН, който обвинява страната във възможни „престъпления срещу човечеството“ срещу уйгури и други предимно мюсюлмански етнически групи, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Докладът препоръчва да се предприемат бързи стъпки за освобождаване на всички „произволно лишени от свобода“ в Синцзян-Уйгурския район в Западен Китай.

Посланикът на Канада в ООН Боб Рей прочете изявлението на заседание на комисията по правата на човека на Общото събрание, като изрази сериозна загриженост за ситуацията с човешките права в Китай и факта, че досега Пекин не е обсъдил съдържащите се в доклада констатации за продължаващи злоупотреби срещу уйгури и други мюсюлмански групи.

Правозащитни организации обвиниха Китай, че е затворил над един милион души от малцинствените групи в лагери, където мнозина твърдят, че са били измъчвани, подложени на сексуално насилие и принуждавани да изоставят своя език и религия. Според тези организации лагерите са само част от безмилостна кампания на властите срещу „екстремизма“ в Синцзян, включваща също драконовски политики за контрол на раждаемостта и всеобхватни ограничения върху движението на хората, припомня АП.

Оценката на базираната в Женева служба по правата на човека на ООН беше публикувана в последните минути от четиригодишния мандат на върховния комисар по правата на човека Мишел Бачелет на 31 август. Тя до голяма степен потвърди предишни доклади на изследователи, правозащитни групи и медии. Според заключенията в доклада Китай е извършил сериозни нарушения на правата на човека в рамките на своята политика за борба с тероризма и екстремизма. Експертите призовават ООН, световната общност и самия Пекин спешно да обърнат внимание на този въпрос за решаването му.

В изявлението си 50-те страни определят доклада като „независима, авторитетна оценка, която разчита до голяма степен на китайски документи“ и е „важен принос към съществуващите доказателства за сериозни и систематични нарушения на човешките права в Китай“. Страните изразиха загриженост, „че Китай досега е отказвал да обсъди констатациите в доклада“ и призоваха правителството „да изпълни изцяло препоръките“.

В допълнение към призива за изпълнение на препоръката за освобождаване на всички произволно задържани, 50-те държави призоваха Китай да изясни „съдбата и местонахождението на изчезналите членове на семейства“ и да организира безопасни контакти и събирания.

Държавите, подписали изявлението, са: Албания, Андора, Австралия, Австрия, Белгия, Белиз, България, Канада, Чехия, Хърватия, Дания, Естония, Есватини (Свазиленд), Финландия, Франция, Германия, Гватемала, Исландия, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Латвия, Либерия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Маршалови острови, Монако, Черна гора, Науру, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Палау, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Словакия, Словения, Сомалия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Обединеното кралство и Съединените щати.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram