2 години прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов

Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета. Казусът с апартамента на бизнесмен, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. Т.е. скоро ще станат 2 години, в които този наглед елементарен въпрос е без отговор – извършил ли е Горанов престъпление според прокуратурата, трябва ли да бъде разследван и пратен на съд.

99,2% от преписките се решават от прокурорите в законовия едномесечен срок. Това отчете миналата седмица главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента. Преписката на Горанов е от останалите 0,8%.

Десетките опити на „Сега“ да разбере какво се случва с тази преписка и каква е причината за това огромно протакане, удрят на камък. Миналия четвъртък въпросите бяха зададени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя ги изслуша и ги поиска в писмен вид на имейла на прокуратурата. На следващия ден първо обясни, че още мейлът с въпросите не й е докладван, а след това през пресцентъра на спецпрокуратурата беше изпратен отговор. Той обаче не беше за преписката на Горанов, а за друго протакано дело, за което се обяснява, че се работи „интензивно“. Реакция нямаше и след напомнянето, че има въпроси и за Горанов, а не само за „интензивното“ дело.

На този фон в отговорите на ръководството на прокуратурата до Европейския парламент се твърди, че обвинението „действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата“. Пропуска се обаче колко избирателно се прави това.

Парламентът гласува оставката на Горанов на 24 юли. Той има един месец след това да подаде декларация за имуществото си пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. След това има месец да оправи евентуални грешки в нея. Комисията има два месеца след това, за да огласи документа на сайта си. Горанов, който вече регистрира консултантска фирма, е задължен да подаде имуществена декларация и година след края на държавната си служба.

Скъпият имот от 180 кв.м., обитаван от вече бившия министър и семейството му безвъзмездно от 2012 г., е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Прокуратурата започна проверка по темата доста неохотно. Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанови живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. На въпрос на „Сега“ от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозния апартамент, собственост на бизнесмен. „Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам“, призна министърът във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram