Явор Божанков: Хората от хорото на Радев са опозицията в БСП. Употребяват Крум Зарков в битка срещу Нинова

Ако БСП излезе извън преговорите за съставяне на правителство, това означава да няма редовен кабинет. Подобно поведение е безотговорно. Но защитници на такова поведение са една група опозиционери в БСП. Аз ги наричам хората от хорото. Става дума за лица, които след президентския вот се хванаха на хоро в чест на победата на Румен Радев. Това обяви по Нова ТВ Явор Божанков, избран за депутат в новия парламент от гражданската квота на БСП. Крум ми е приятел, едни хора искат да го употребят като го хвърлят в битка срещу Нинова, уточни гостът.

Според Божанков голяма част от тази опозиция миналата година не са участвали на протестите, а след нахлуването на Гешев и прокуратурата в президентството те не му поискаха оставката. Единственият протест, в който участва тази група е срещу ръководството на БСП, единствено оставката на Нинова искат. Сега искат Нинова да се оттегли и от преговорния екип. Вътрешните скандали в партията няма да окажат влияние върху съставянето на правителство. Хората от хорото са готови да саботират собствената си партия и да вкарат страната в нови избори и хаос, добави Божанков. Той коментира и заявката на Крум Зарков да се кандидатира за нов лидер на БСП.

„Логично е най-голямата политическа сила, спечелила изборите, да излъчи министър-председател”. Това заяви Явор Божанков от БСП в отговор на въпрос дали от партията биха се съгласили лидерът на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков да бъде премиер.

„Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика. По-голямата част от нашите предложения са насочени именно натам – актуализация на пенсиите, подкрепа на млади семейства, подкрепа за малкия и средния бизнес в ценовата криза”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=2512a61f08

Той коментира и очаквания старт на консултациите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет.

„Доколкото знам разговор за имена за министерски номинации в БСП не е започнал, защото първо финализираме разговорите по политики. Оттам нататък партията ясно е определила преговорен екип и негов лидер, който ще води разговора за конкретни назначения. Този разговор към момента не е воден”, посочи Божанков. И допълни: „Макар и през последните дни да се чуват гласове от БСП да се сменя лидера на тоци преговорен екип, той е ясен и това е Корнелия Нинова. Този екип ще участва и в следващия кръг на преговори”.

„Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно – кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Защото всеки коалиционен партньор трябва да поеме ясна политическа отговорност чрез пряко участие“, обърна внимание Божанков.

„Една от силните страни на БСП е социалната политика. Голяма част от нашите предложения са насочени точно натам – подкрепа за млади семейства, актуализация на пенсиите, подкрепа за малкия и среден бизнес в ценовата криза“, обясни социалистът. 

„Има една група в БСП, т.нар. вътрешна опозиция, която искаше оставката на Нинова и я получи. Но се оказа, че това не им стига. Те искат смяна на преговорния екип и бъдещият екип да се договаря не от някой друг, а от тях. Тук искам да успокоя българските граждани и социалистите, че нашата парламентарна група е монолитна. Тя застана твърдо зад Нинова и я избра за председател на парламентарната група. И не бих обсъждал тези вътрешни проблеми, ако участието на БСП в управлението на касаеше стабилността на цялата коалиция“, коментира още Явор Божанков.

„Нашата парламентарна група ще бъде на висотата на своята отговорност. Ние след няколко дни ще положим клетва, която гласи, че трябва да се водим от интереса на българския народ. Интересът на българския народ е да има редовен кабинет и ние ще се погрижим такъв да има. И никакви вътрешни скандали няма да променят тази наша нагласа“, категоричен бе той.

„В момента българските граждани изнемогват от цената на електроенергията, фирми затварят, хора са уволнени, производства приключват работа. На врата ни чука нов щам на коронавируса, който застрашава здравето ни, здравната система и икономиката на България. В момента повече от всякога трябва да се обединим, да направим стабилно управление и да започнем да решаваме кризите, защото те ще бъдат тежки“, каза още Явор Божанков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram