Явор Божанков: Всеки ден, в който ГЕРБ остава на власт, е загубен ден за България

„Само преди три години управляващите се гордееха, че са отхвърлили вота на недоверие за корупция. Три години по-късно, изводът на неправителствения сектор е, че България остава на същото място. Прогрес в борбата с корупцията няма, а корупцията, участието на мафията във властта и съдебната система днес стана повод за протеста, което доказва и правотата на тезата ни.“ Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков пред НТВ.

Социалистът обясни още, че доводите за вота се трупат всеки ден, а от предишния вот на недоверие до този- причините са се увеличили лавинообразно. Поводите са много, но изводът е един – силовият тип на управление, на който министър-председателят е свикнал назад във времето, е пренесен в държавното управление.

„В момента не протестите са притеснителни, а реакцията на властта, която опита да омаскари протеста. Това е бунтът на моето поколение и на младите хора. Опитаха да им припишат всякакви грехове и стигнаха до там, че министър-председателят не е добре: първо обяви, че го преследват с дрон, а вчера, че дядото на бития студент е виновен за това, че хората не учели в чужбина. Това означава само едно – всеки ден, в който ГЕРБ остава на власт, е загубен ден за България. Целта е да бъде уплашено българското общество и да бъде внесен страх, за да може то да бъде пасивно и да не се бори за промяна, защото всяка промяна има известна доза несигурност“, коментира депутатът от левицата.

Божанков заяви, че тезата на управляващите за служебния кабинет е – че той е равен на криза, но служебният кабинет е уреден в българската Конституция, а държавният глава е избран с повече подкрепа от БСП и ГЕРБ, взети заедно. „Това означава, че един такъв кабинет би бил абсолютно легитимен. Нашата Конституция, и мъдрите хора, които са я създали, са предвидили този институт именно като действащ по време на политическа криза. Той е създаден, за да успокои обществото и да направи плавен преход, когато това се налага“, обясни депутатът от БСП.   

Божанков коментира и казуса с поисканите оставки, като каза, че те няма да проработят, защото хората се борят за справедливост. „Казват „мутрите вън“, но и „главният прокурор Гешев вън“. Тази спойка, която се получи между прокуратурата и властта, в лицето на Борисов, очевидно работи в една посока. Така че няма как три полуоставки да успокоят българското общество. Най-голямата криза е предизвикана от ГЕРБ и именно те, с оставането си на власт, поддържат тази криза,“ заключи социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram