Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шок настъпи на пленума на ВСС!

Шестимата членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си.

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.

Шестимата, които внесоха предложение за освобождаване на Иван Гешев на 12 май, го оттеглят.

Това обяви Огнян Дамянов в началото на дебата.

От своя страна Иван Гешев поиска предложението да се гледа, за да се види колко е несъстоятелно.

Сред членовете на Съвета настъпи смут.

Кадровиците се чудят в каква процедура са, правосъдният министър предложи почивка, други поискаха пауза, за да направят справка в учебниците. Стигна се и до изводи, че съдебният съвет се намира в тази ситуация заради липсата на правила, разписани от Народното събрание.

Самият главен прокурор Иван Гешев заяви, че иска процедурата по това искане, отправено с мотиви, че той е накърнил престижа на съдебната власт давайки указания до мястото на огледа на взрива до колата му да бъде допуснат израелски експерти, да продължи.

Заседанието на ВСС се председателства от правосъдния министър Атанас Славов. Ние сме в класическата ситуация, че всичко е казано, но не от всеки, заяви той след близо час дебат дали точката да бъде включена в дневния ред.

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.

В началото на дебата министър Славов даде възможност на вносителите да представят исканията си. Той се извини, ако на момента е многословен, но добави, че го прави заради гражданите, които не винаги разбират какво точно става, а и това бил един от проблемите на съдебната система, че не винаги обяснявали.

Неочакван обрат претърпя ситуацията, след като Огнян Дамянов каза, че шестимата, които внесоха първото предложение за освобождаване на Гешев, го оттеглиха. Започна дебат може ли да се оттегля или не.

Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттеглят предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.

Атанас Славов изтъкна, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, пошегува се той.

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова – Томова. Тя каза, че за нея големия проблем е, че няма правила.

„Отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли. Но това е обидно за колегите, аз не се притеснявам от нищо“, коментира Гешев.

Кадровиците са изненадани, цитират параграфи и закони, чудят се може ли да се оттегли. Не знаят какво прилагат – АПК, ГПК или НПК.

И настъпи пълен хаос!

Атанаска Дишева попита калегите си защо го оттеглят. После поиска почивка, защото трябвало да направи справка с учебниците. Според Даниела Марчева нямало значение какви са мотивите им. С нашето волеизявление, ние десезирахме органа, коментира Гергана Мутафова, също вносител.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.


„Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина“, заяви Гешев.

Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има „политически боклук“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram