Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Четирима души получиха шанс за живот след като близките на 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт взимат решението да дарят органите му. Донорската акция е реализирана от екип на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а координатор е д-р Христо Христов, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Дарените органи са сърце, черен дроб и два бъбрека.

Сърдечна трансплантация е извършена от медицински екип на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Две бъбречни трансплантации са извършени от медицински екип в УМБАЛ „Лозенец“. Чернодробна трансплантация е извършена от екип на Военномедицинска академия (ВМА).

За последната от ВМА съобщават, че е петата такава за тази година и е била успешна. Реципиентът е мъж на 48. След 6 часовата намеса той се намира в добро състояние.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ също благодарят за хуманния им жест и им поднесоха своите съболезнования.

Това е трета реализирана такава донорска ситуация в рамките на месеца и шестнадесета от началото на годината.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram