Четвърти ден от преговорите за кабинет. Ще се разберат ли партиите?

Четвърти ден продължават преговорите в опит ”Продължаваме промяната” и ”Има такъв народ”, БСП и ”Демократична България” да намерят общи допирни точки за съставяне на коалиционно правителство. Разговорите се водят по конкретни политики. Днес на масата за преговори сядат експертите в направленията труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

Целта остава същата – да се постигне съгласие за приоритетите в бъдещата управленска програма на евентуалния коалиционен кабинет, за който от Продължаваме промяната ще разчитат на подкрепата на БСП, ИТН и ДБ.

От 10:00 до 13:00 часа едната група от експерти ще дебатира по темите „Труд“ и „Социални грижи“, а другата – „Туризъм“.

От 15 часа започват разговорите за „Национална сигурност“ и „Спорт“. Предвидено е те за продължат до 18:00 часа.

Срещите са на експертно ниво и се случват на живо в интернет и социалните мрежи.

При вчерашните преговори партиите се обединиха около идеята за пълна ревизия на МВР. Четирите партии разговаряха и за регионалното развитие, екологията и културата.

Преговорите навлизат във финалната си фаза. Утре е последният ден определен за разговори, за когато са планирани само две дискусии.

След това всички идеи за програма на бъдещия редовен кабинет ще бъдат обсъдени на най-високо политическо ниво, за да се даде отново съгласие за консенсусните предложения, да се изчистят спорните моменти и да се набележат законодателните инициативи.

На финала коалиционното споразумение трябва да бъде подписано от лидерите на преговарящите формации. Очаква се това да стане в началото на следващата седмица. Дали ще се разберат изобщо преговарящите и ще имаме ли най-накрая редовно правителство – въпросите засега остават отворени.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram