Цветозар Томов: В деня на изборите ще има опити за саботаж

В деня на изборите ще има опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания.

Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде Агенция „Фокус“.

Ако питате дали ЦИК има институционална власт да предотврати масови саботажи на изборите, краткият отговор е – не. Мисля си, че това трябва да бъде задача на всички ангажирани с изборите институции, даже бих казал на цялото общество, ако искаме да проведем нормални избори. Ние ще направим, каквото ни е по силите. Добре е обаче и медиите да направят, каквото им е силите. Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в СИК, ще има в РИК, има такива опити и в самата ЦИК. Това е обстановката, при която произвеждаме тези избори. Тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим и не бихме имали никакво извинение, ако не се справим“, заяви той.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева допълни, че секционните избирателни комисии трябва да следят при забавяне по време на гласуване, да се интересуват има ли затруднение.

„Няма как да опишем всяка житейска ситуация, но членовете на СИК трябва да следят начина на гласуване. Забавянето на установяване на правото да гласува с лична карта е при самата комисия, така че това е процес, който се случва при всички избори. Едва след като се установи, че даден избирател има право да гласува, той получава карта за гласуване и бива допускан до машината“, поясни тя. Матева добави, че е обсъждано ако му изтече сесията за гласуване, да бъде дадена на избирателя втора карта за гласуване, но не повече.

Няма да бъдат използвани машините за гласуване от частичните местни избори за парламентарния вот. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„При положение, че бъдат доставени всички устройства, които чакаме, няма да има необходимост машините, които биват използвани в частичните местни избори да бъдат преоборудвани с необходимия софтуер за парламентарните избори“, заяви Томов.

По думите му ще има достатъчно устройства за парламентарните избори след изпълнението на поръчката.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева допълни колегата си и заяви, че машините, които чакат, ще бъдат в страната най-късно до края на седмицата или до вторник следващата седмица.

„По тази причина нито машините, които ще бъдат за частичните местни избори, нито тези, които ще бъдат изпратени в страната на РИК за разяснителна кампания и обучение, ще бъдат използвани за изборите за Народно събрание“, подчерта тя.

Процедурата по доставката на 1637 устройства за гласуване на парламентарните избори приключи, каза говорителят на ЦИК.

От 2009 година в страната българските избиратели могат да гласуват само на постоянен и настоящ адрес, ако имат заявен такъв. ЦИК се опита да използва възможността в Закона за гражданската регистрация да бъде определен ред, по който да могат тези избиратели да заявят настоящ адрес в хотели, почивни домове или на други места, на които ще бъдат в деня на изборите. Тъй като срокът за подаване на заявления по настоящ адрес изтича в събота на 26-ти, искаме да заявим ясно, че избиратели, които нямат регистриран настоящ адрес, различен от постоянния, няма да могат да гласуват по различен начин освен по настоящ адрес, ако подадат заявление“, съобщи тя.

Матева добави, че на 26-ти юни изтича срокът за подаване на заявления на граждани с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат до секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Процедурата по доставката на 1637 устройства приключи. Снощи обявихме „Информационно обслужване“ за изпълнител на тази обществена поръчка. Вчера с постановление на Министерски съвет са одобрени допълнителни разходи по бюджета на ЦИК, за да осигурим плащането по тази поръчка, а пък днес с решение на Министерски съвет е възложено на „Информационно обслужване“ да сключи договор с ЦИК за изпълнение на поръчката“, каза тя.

Матева заяви още, че има регистрирани 21 организации като наблюдатели и има подадени 2 заявления от социологически агенции.

В процес на отпечатване са хартиените бюлетини за изборите на 11 юли, каза Матева.

„Ще бъдат отпечатани 7 408 500. Трябва да бъдат осигурени за всяка секционна избирателна комисия толкова бюлетини, колкото са избирателите по избирателни списъци“, съобщи тя.

„В страната ще има в 9 401 СИК, като в 700 от тях ще има поставена и втора машина“, обясни Матева. Тя добави, че през седмицата са постъпили 5 или 6 жалби.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram