Христо Иванов: ДБ няма да подкрепи кабинета на ИТН! Да започнем тутакси разговори за трети мандат

Ds olil

Не можем да подкрепим предложението на ИТН за състав на Министерски съвет. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имахме заседание на парламентарната група, което завърши нормалния цикъл на взимане на политически решения. Това заседание беше предхождано от заседания на върховните политически органи на трите политически субекта. В трите национални органи, както и в парламентарната група с абсолютно единодушие беше взето решние, че ние не можем да подкрепим предложението на ИТН за състав на Министерски съвет“, каза още Христо Иванов.

„Аргументите ни са свързани с множество фактори, които заедно и поотделно обуславят това решение. Ние се явихме на изборите на 4 април и на 11 юли с много ясната заявка, че трябва да бъде излъчено правителство на промяната и то на дълбоката промяна. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав, за да промени България“, обясни Христо Иванов.

„Много ясно казахме от самото начало, че няма да подкрепим, каквото и да било правителство, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи тази промяна. Ние днес абсюлотно не можем да допуснем да подведем своите избиратели. Избирателите, които поискаха промяна и които протестираха, подкрепяйки едно правителство, което не можем да наречем правителство на промяната. Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо мнозцинство и то в положение, че в самия процес на преговори виждаме индикации за отвореност към ДПС“, поясни още Христо Иванов.

Той попита дали може ли „Демократична България“ да се подкрепи правителство, което не е договорено, а наложено с диктат. „Не можем, та нали именно това беше проблемът със задкулисието и с ГЕРБ“, допълни още той.

Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв е съставът на Министерски съвет, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Той коментира и документа, предложен от „Има такъв народ“. „Документът не само има проблем със своето съдържание, а с механизмите, които той не предвижда. Всяко споразумение би трябвало да предвижда механизми за взимане и предварително съгласуване на важни ключови решения и особено персонални решения“, коментира още Христо Иванов.

„Не става дума за порции. Ако ще си говорим на този профански език, ние можем да кажем – вие как с 65 гласа, при положение, че се изискват 121, искате да вземете всичко и да го дадете на хора, които не познаваме?“, попита Христо Иванов.

Той посочи, че „Демократична България“ не може да си даде гласовете за това, както и за споразумение, което не е съгласувано с техните политически цели и което легитимира плаващото мнозинство.

Според него трябва да се каже, че този състав на Министерски съвет е най-слабият, който някога в България е излъчван. „Нека някой оспори това нещо. Не става – не става. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора е, че ние не ги познаваме. За някои за съжаление и това не можем да кажем. Един от тях даде интервю и видяхте какво стана“, допълни още Христо Иванов.

Не горете мостове, трябва да започнем разговори за това какво можем да направим с третия мандат, заяви още Христо Иванов.

„Демократична България“ по никакъв начин не се притеснява от избори. Ние сме формация, която не се страхува да участва в предизборна кампания, да отговаряме на въпроси на медиите. Не се страхуваме от мажоритарния елемент в изборите. Ние не се страхуваме от избори“, заяви още Христо Иванов.

По думите му преди всичко трябва да се мисли за страната. „Нашият призив е не горете мостове, трябва да започнем тутакси преговори, разговори, за това какво мжем да направим с третия мандат. Третият мандат е кризисния мандат“, каза още Христо Иванов.

Според него политическите сили без ГЕРБ и ДПС са длъжни да разговарят за правителство с ограничен времеви мандат, да се поканят успешните министри от служебния кабинет.

„Дайте да сме конструктивни. Дайте да сме готови да направим крачка назад. Дайте да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение и подмяна, диктат и извиване на ръце, което поне стъпва на това, което досега постигнахме като действия на хора от служебния кабинет, на които може да се има доверие. Дайте да спрем да ги атакуваме с опорките на ДПС“, каза още Христо Иванов.

Очаквайте подробности!

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram