Христо Ботев е новият кмет на село Асен

Новият кмет на село Асен,  Христо Ботев  положи днес клетва на тържествената сесия за встъпването на кмета на община Павел баня,  кметовете на останалите 11 села и общинските съветници в длъжност.  Съименикът на революционера и поет Христо Ботев признава, че кандидатурата му била спонтанна. Може би и защото носи неговите име и фамилия, се почувствал задължен да се кандидатира, защото „…селото имаше нужда от промяна. Благодаря, благодаря, благодаря на всички, които гласуваха за мен! Обещавам, че ще работя за всички, независимо  от кой етнос са – имаме българи, турци, каракачани, лингури, цигани… Селото обаче ни е много задружно, няма вражда! Обещавам, обещавам, че ще бъда кмет на всички – и за човека с двете козички, и за бизнесмена,  всички сме равни!“ Така емоционално и искрено сподели мислите си г-н Ботев след полагането на клетвата и подписването на клетвените листове. 

 Кандидатурата му е издигната от БСП. Печели  на втори тур със 169 гласа, което прави 59,72% от всички гласували срещу досегашния дългогодишен кмет на селото Недялко Петков. Кандидатът на ГЕРБ получава 113 гласа или около 40 на сто от вота на избирателите в с. Асен. Жителите му наброяват близо 600.

  На въпроса, кога разбира, че носи имената на великия син на майка България, Христо Ботев скромно отговаря, че няма никаква заслуга или родствена връзка с воеводата. Но то го задължава да бъде истински българин.  А това чувство на гордост идва и от неговите предци. Прадядо му е бил четник в четата на Цанко Дюстабанов в Априлското въстание и оцелял след погрома. Неговият род е първият, който се заселва в с. Асен след руско-турската Освободителна война…. 

„Имената на Ботев и Левски са свети имена за мен, прекланям се пред тях! Карлово и Калофер са свети места!“, казва силно разчувстван новият кмет на с. Асен и си припомня, че един от първите спомени за Христо Ботев е свързан с магнетичното въздействие на ботевия паметник на хълма над родния му Калофер…

  А влиянието и преклонението пред гениалния поет революционер е толкова силно и задължаващо, че е немислимо да не се запали от пламенното му слово. Като ученик не е много добър по български език и литература, но предизвикан от учителката си, че ако научи ботевите стихотворения, ще му остави шестица по български за годината,  научава 22 негови творби!

   И днес сълзите напират, щом изрича любимите слова, с които перото на поета рисува неповторими природни картини под родното небе, прекланящи се пред героите на България:

,,…Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен;
гора зашуми, вятър повее, –
Балканът пее хайдушка песен!“  

 Село Асен не е голямо, но добре се разбират всички в него. Някога в кръчмата или в хоремага се събирали храта за да научат какво се е случило денем в селото, в околията и по света… Но днес  асеневци сядат по стълбите пред кметството за чаша кафе или за една цигара… Първото нещо, което иска да направи за своите съселяни новият кмет е … да направят кафе, където да се събират на раздумка и сладки приказки, да поспорят, да научат новините, да  коментират проблемите и да търсят заедно решенията… 

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram