Харалан Александров: Трудно е положението за хора, ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до него

Интересно е как ще се развие въпросът с Мая Манолова и Отровното трио. Усещането ми е, че това е малко като спасителен ход. По време на протестите те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летвата на моралните изисквания. Даде се шанс да се нажежят страстите и да се стигне до ситуация на революция. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не.

Това заяви пред bTV социалният антрохолог Харалан Александров. Задно с него в студиото бе и Димитър Ганев от „Галъп“.

Александров похвали управляващите и действията на Борисов, който е третирал протестиращите на площада като „деца, които трябва да се налудуват“. Той обвърза коментара си и с анализ на управлението на здравната криза.

„Високорисково е да похвалиш властите. Една от функциите им е да преработват чуството за загуба и гнева. В сблъсъка с нещо много непознато хората агпесират, връщат се към по-инфантилно състояние. Имае много примери за това от отделни индивиди и групи. Управлението понесе огромни удари и атаки и почти под обсада удържа, което е много впечатляващо. В това отношение мисля, че можем да ги похвалим. Мерките на правителството са драматично зависими от настроението на хората. Доверието към институциите у нас е хронично ниско и всяко решително действие моментално е подложено на яростна критика. Полето за маневриране е много ограничено“, посочи социалният антрополог.

Според Димитър Ганев втората вълна от COVID-19 е заляла информационния поток и това до голяма степен е довело до спад в заряда на протестите срещу управляващите.

„Ако погледнем назад, 2020 г. беше година на амплитуди. Протестът беше едната от тях. Властите стигнаха до безпрецедентно високи нива на одобрение. Мерихме нива през пролетта, които не сме виждали от години. Само няколко месеца по-късно стигнахме до безпрецедентно ниски нива на подкрепа, които не сме виждали по време на управлението на ГЕРБ. Сега се стабилизираха. За никой не е тайна, че през август и септември Борисов беше в оставка на полусъединител“, смята Ганев.

Той посочи още, че темата COVID-19 в момента е удобна за управляващите.

„Последната година е изпълнена с изумително различни събития. Амплитудите на подкрепата към управляващите драматично се вдигаха и пакаха. Борисов избра да се държи с хората, които буйстваха, хвърляха яйца, като с деца, които трябва да бъдат оставени да се налудуват. Това се оказа вярна интерпретация“, категоричен беше Александров.

Той посочи още, че ще бъде интересно как ще се развие ситуацията с Мая Манолова и Отровното трио.

„Усещането ми е, че това бе малко спасителен ход. Сигурно е, че те заложиха на оставка и вдигнаха много високо летната на моралните изисквания. Даде се шанс страстите да се нажежят и да се стигне в ситуация на революция. Сега политическата ситутация се нормализира и много хора са разочаровани. Трудно е положението за хора, които са ударили тъпана. Все едно да доведеш някой до оргазмово състояние и да не стигнеш до оргазъм. Или го правиш, или не. Изборите минават през договорки. Политиката е изкуство на компромиса. Ние влизаме в нормалността и в този смисъл радикалната позиция е губеща“, коментира още Харалан Александров.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram