У нас: Тествани 7 395 човека на 1 милион

69 са новите случаи у нас на заразени с коронавирус през последните 24 часа, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб Димо Димов. С това общият брой на заболелите достигна 1758 души. За денонощието са направени 1465 проби, с което общо в страната са тествани 51 768 души, което прави 7 395 човека на 1 милион.

Активните области са 12, като новите случаи се разпределят така: София – 14, Пазарджик – 14, Благоевград, Ямбол – 8, Видин, Кюстендил – 7, Хасково – 5, Сливен – 2, Бургас – 1, Плевен, Смолян и Стара Загора – също по 1 случаи.

В Благоевград и Хасково са заразени по две деца между 2 и 15 години.

Made with Flourish

Пет нови случая на коронавирсуна инфекция са установени през последното денонощие на територията на област Хасково, съобщи Областният кризисен щаб.

Положителни резултати са дали четири от пробите, взети на 4 май. Те са на семейство, завърнало се от Нидерландия с вечерния полет на 1 май – мъж на 37 години, жена на 38 години и техните деца на 5 и на 15 години. Те са в роднинска връзка с 67-годишна жена от община Хасково, чийто позитивен резултат за COVID-19 бе отчетен вчера. 

Излязъл е резултатът и на последната проба, взета на 3 май – на жена на 21 години от община Хасково. Тя е един от пасажерите от същия полет, с който са пътували и останалите хора с положителни резултати от днес. Тестът на тази жена също е положителен.

Заразени са и 9 нови медици – 7 в Пазарджик и във Видин – 2. С това по данни на щаба общо 191 медицински работници са пострадали от COVID-19.

Излекувани са нови 18 случая, с което общият брой на изчистилите се от вируса става 360 души, съобщи Министерството на здравеопазването.  Пациентите, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в болници, са 316. От тях 39 се намират в интензивни отделения или клиники. 

Починали са мъж на 80 години във Велико Търново, мъж на 61 години от Габрово, и мъж на 78 г. от Сливен, всички те са с придружаващи заболявания. С това общият брой на починалите достигна 80 души. 

4 дни след смъртта на д-р Нели Пандова, тя бе обявена за починала от коронавирус. 

Повечето нови случаи на заразени са в резултат на таргетирани изследвания на определени групи, допълни секретарят на Щаба.

Няма значими изменения от предходния ден в световен мащаб. 81 247 са новите случаи. При водещите страни по случаи няма размествания в тяхната последователност – САЩ, Русия и Великобритания са начело. На Балканите се запазва тенденцията за водещите страни – Румъния, Сърбия, в дъното с най-малко случаи са Гърция и Северна Македония за последното денонощие.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram