Уникална библейска сцена с Тайната вечеря е съхранена в Земенския манастир

В Земенския манастир е съхранена библейската сцена с Тайната вечеря, съобщават от община Земен. Библейското събитие е вдъхновило неизвестния майстор, изографисал храма през XIV век.

В квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Иисус Христос.

Неизвестният предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет по различен начин. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба, с другият – разлива виното. „Двойният Христос“ не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави стенописа изключително ценен, според експерти.

Той е и един от най-добре запазените в Земенския манастир, а реставрацията на Храма го е запечатала за поколенията.

Земенският манастир е сред най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО манастир, е един от малкото запазени средновековни християнски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, никога не е бил разрушаван.

Още

Манастирът се намира на един от североизточните склонове на Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма. Разположен е на около 1 км югоизточно от град Земен, община Земен, област Перник – един от най-малките градове в България.

Храмът представлява просто кубообразно помещение с размери: дължина 9,18 м; ширина 8,71 м; височина 7 метра (11,20 с купола). Изградена е с добре издялани бигорни блокчета, съединени с хоросанова спойка.

На 5 март 1966 година Земенската църква е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей, който става филиал на Националния исторически музей през 2004 г.

Днес Светата обител е във вида, сътворена през XI век и доизографисана през XIV век. Претърпяла е само реставрация и консервация в края на 60-те години на миналия век.

Импресио

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram