Тодор Кантарджиев: Имаме 20 дни да се подготвим

Много е важно да бъдем ваксинирани. Ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което предстои. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ.

Кантарджиев, който е консултант по ваксинирането в Столична община, обясни, че най-важно е да се мотивират хора от големи трудови колективи да се ваксинират.

Последният спокоен по коронавирус месец отмина (юли месец – б.р.), имаме още 20 дни до края на август, отчете проф. Кантарджиев. Следващите дни все още няма да има заплашващо голям брой случаи.

Ритмично ще бъдат снабдявани с ваксини пунктовете за ваксинация. Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат, че трябва да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, това няма да е добре, предупреди медикът.

Настоящите циркулиращи варианти на вируса се покриват от ваксините. При настъпила мутация и нови варианти за 2022-2023 г. България има договор с „Пфайзер“ да получим променена ваксина за новите варианти. Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация и за това проф. Кантарджиев съветва всички хора да се ваксинират.

По думите на Кантарджиев трябва да се даряват ваксини, защото в последните месеци не се направило нищо, за да се подобри ваксинацията. По-добре е да се дарят ваксини, които имат достатъчно срок да се използват, отколкото да се изхвърлят.

Той настоя да се ползва опитът на Германия и на другите държави. В момента много се говори, а нищо не се прави за болничната помощ – имаме само още 20 дни, каза още Кантарджиев.

Той посочи, че цялото човечество чака лекарството срещу COVID-19, чакат се клиничните изпитвания и началото на следващата година най-вероятно ще има такова лекарство. Вземе ли се в първите часове на инфекцията е в голям ефект. За закупуването му обаче трябва да се пита господин министъра, заяви Кантарджиев и отново показа несъгласието си със здравната политика на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram