Тагарев не изключи война между НАТО и Русия в Черно море

Военният министър Тодор Тагарев не изключи възможността за война между НАТО и Русия в Черно море.  „Това е въпрос от самото начало на мащабната агресия и постоянно стои на вниманието на всички, които взимат решения. Не може да изключим и такъв вариант“, обяви той пред Нова тв.

„Наше водещо съображение обаче е да не се отива към ескалация на ситуацията и да се предотврати сблъсък“, каза Тагарев. Според него това зависи от действията на Руската федерация.

„Русия провокира НАТО постоянно. Тези затваряния на зони в нашето икономическо пространство, т.нар. „учение“ е удължено за пореден път до края на месеца. Това е провокация към възможностите ни да използваме нашите суверенни зони и да осъществяваме нашите суверенни права. Това е по-големият проблем за мен“, допълни министърът. 

Тагарев каза още, че за последните 48 часа в Черно море са преминали над 100 кораба от юг на север. „Тези кораби задължително минават през изключителната икономическа зона на България. Някои минават през съответните коридори и в български териториални води. Това не е проблем. Проблем в случая е, че Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да налага своята воля. Мисля, че е по-сигурно един кораб да минава през териториалните води на България и Румъния, макар и да прави известно отклонение по първоначалния си маршрут“, добави още той. 

Тагарев коментира и шпионския скандал с българи в Лондон и защо българските власти не са били уведомени толкова дълго време. 

„Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. През февруари управлява служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев.

„Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев, явно визирайки делото за шпионаж срещу лидера на партия „Русофили“ Николай Малинов.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram