Тагарев: Информиран съм, че има предпоставки за инциденти в Черно море

Информиран съм, че има предпоставки за инциденти. За инцидент не съм информиран. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти. По-рано днес пред дипломатите президентът Румен Радев заговори за това, че „включително днес в Черно море имаме предпоставки за влошаване на сигурността“.

„Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност. Все още върви обявата за провеждането на тяхното учение, няма такова учение. Това е просто повод, който Русия използва някаква международна правна рамка и привидно привежда учения. Тя се опитва да блокира износа на украинско зърно, това е абсолютно ясно. Това пречи и за реализирането на нашите интересни, в частност на икономическите“, каза Тагарев.

Днес на извънредното си заседание пък Министерският съвет предстои да вземе решение за стратегически преглед на отбранителната политика на страната.

„Това го готвим от доста време, това е един от моите приоритети. Ще се опитаме да оценим доколко съществуващите документи за развитие на отбранителните способности съответстват на средата, тъй като последния преглед е правен без да има война до нашите граници“, каза Тагарев. Той обясни, че правителството ще се ангажира с необходимите промени в областта на отбраната като изграждане на инфраструктура, стартиране на различни проекти за превъоръжаване и др.

Има много проекти, свързани с регионалните планове за възпиране и отбрана при потенциална агресия срещу страната ни, обясни министърът.

Има предвидено много солидно индустриално участие в реализирането на проекта за закупуване на „Страйкър“, но нека първо информираме депутатите. Екипите в министерството работиха сериозно и качествено. Министерският съвет много експедитивно взе решението. Сега чакаме осми ден парламентът да реши да разгледа този проект. Ще им обясним всичко, което предвиждаме. Разбира се, ще има най-различни виждания, но мисля, че ще успеем да защитим предложението, каза още той.

В четвъртък секретаря по сигурността на президента Румен Радев и служебен министър на отбраната Димитър Стоянов остро критикува идеята на парламента да се дадат стари ракетни комплекси С-300 на Украйна. Днес Тагарев отвърна на думите му така: Има много хора в България, които са загрижени за сигурността на Русия. Аз мисля, че ние трябва да бъдем загрижени предимно за нашата сигурност като отчасти я гарантираме като помагаме на Украйна – в конкретния случай да защити цивилни от убийства и от разрушаване на инфраструктурата от Русия, която използва дронове, балистични и крилати ракети, всичко, с което разполага, за да атакува и убива цивилни. Мисля, че дори минимално да помогнем, това си струва.

Има проекти за заместващи платформи, но проектите са скъпи и сега при прегледа на програмата за инвестиции ще видим как ще ги разположим във времето, тъй като потребностите са големи, а средствата въпреки значителното им увеличение, не стигат за такава рязка модернизация, която да компенсира 30 г. неглижиране на отбраната, подчерта още министърът.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram