С 1 млн. лева е скочила сметката за ток на Созопол

Скъпият ток удари сериозно общинските бюджети. Сметките са скочили около три пъти, а опасността от скок на престъпността заради режима на уличното осветление е реална. В област Бургас след Поморие и Созопол въвежда режим на уличното осветление.

„Загубите от електричество са потресаващи“, коментира пред Би Ти Ви кметът на Созопол Тихомир Янакиев. 226 000 лева е сметка за ток на общината за декември при 52 000 за същия период през 2020 г. Това е 4 пъти повече.

С 1 милион лева е набъбнала сметката за ток на общината, минимум толкова са необходими и в нейния бюджет, а няма откъде да се вземат, тъй като Созопол е в оздравителен план заради дългове.

На Крайбрежната алея осветлението е спряно изцяло, а на останалите улици лампите са оставени да светят през една.

Парното в общината и общинските институции също е спряно, но рестрикции за отоплението на детските градини и училищата не се предвиждат.

Очаква се днес мерки за ограничаване на употребата на електричество да предприеме и Айтос. Там има проблем с местната болница, в която се лекуват и пациенти с коронавирус. Последната сметка за ток на лечебното заведение е 28 000 лева, докато преид това фактурите са били на стойност между 12 и 13 000 лева.

Икономии са невъзможни, защото ще трябва да се затворят отделения.

Мерки за ограничаване на употребата на ток предприемат и в Старозагорско. Село Опан е най-малката община в областта с 3000 души. Там също се въвежда режим на уличното осветление.

Последната сметка за ток на общината е 44 791 лв., докато преди година а същия период са платили 16 850 лв. Разходите за ток са значителни на фона на общинският бюджет от 6 милиона лева, в който са включени и всички социални дейности.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram