Стотици бежанци се събудиха зад телената ограда на бежанския център в Елхово

Заканите на българската власт се сбъднаха. Стотици украинци, които не участваха в държавната програма за преместване или сами не си намериха подслон, преспаха зад телената ограда на бежанския център в Елхово.

Точната бройка се уточнява, тъй като някои от тях – около 50, не пожелаха да останат. Те обясниха, че им е било казано, че ги пращат в Сарафово. Бяха стреснати от условията зад оградата, отново се оплакаха от липса на комуникация с институциите. И след като престояха часове в автобусите с напразна надежда да бъдат върнати край морето, сами поеха с таксита към Бургас.

Вероятно около 600 души преспаха в центъра. Сред тях пък имаше и хора, благодарни за гостоприемството на България. БНР съобщи, че нощта е преминала спокойно.

В лагера има и много деца, макар условията да са лоши. Той е с капацитет от 1768 места. В 221-те фургона се очаква да пристигнат днес още около 500 украинци.

БНТ съобщи за 20 души, които не харесали ученическа база в Горна Оряховица. Преместили са се в хотел.

Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите.

„Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките.

Друга заяви, че си тръгва. „Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”.

Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия.

„Бяхме в Обзор. Хотелът беше чудесен. Посрещнаха ни прекрасно, благодарим много”, споделя една от украинките.

„Тук ни доведоха като заложници. Избягахме от войната, за да търсим човешки условия. Не ни дадоха никаква информация къде отиваме. Мястото изглежда като затвор. Тоалетната е обща. Как може на слънце да се живее в този фургон?”, разказа Света.

Жената не пожела да остане там и си тръгна. За тези, които се съгласят да останат, има 306 фургона.

„Те са с по 4 легла на вишки – 2 по 2. Санитарните възли са отделно”, поясни инспектор Димитър Димитров от центъра.

Фургоните няма климатици, за които сега тече обществена поръчка. Осигурена е вода и храна. Хората ще могат свободно да го напускат и излизат в града.

„Държавата е направила всичко необходимо. Това са възможностите към настоящия момент. Който се отказва от тази помощ, попълва декларация за отказ и ние повече нямаме ангажимент към него”, заяви Васил Александров, областен управител на Ямбол.

Първата настанила се в центъра в Елхово беше Юлия. Тя пристигна в нейните две деца.

„Искам да се върна у дома. Надяваме се, че ще останем тук само няколко дни, след което ще ни настанят при по-нормални условия”, каза тя.


Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„Ние смее много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в Златни пясъци в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видео наблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви”, сподели една от жените.

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни председателят на ДАБ.

Вчера, 31 май, изтече тримесечната държавна програма за осигуряване на подслон. Чрез нея с по 40 лв. за нощувка бяха финансирани хотелиери, което даде възможност украинците да бъдат настанявани в три, четири или пет звездни обекти край морето. Мнозина сега останаха в тях по новите условия на програмата – чрез доплащане към 15-те лева, финансирани от държавата.

Хиляди други излязоха на свободен наем или се върнаха в Украйна. Има и такива, които се съгласиха да бъдат преместени в държавни бази във вътрешността на страната.

От днес следобед морските хотели, в които бяха настанявани украинци, би следвало да са изцяло свободни за прием на обичайни туристи.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram