Станков: Тепърва ще лъснат проблемите, които тези промени в Конституцията създават

Вървим уверено към Велико Народно събрание. Това каза бившият министър на правосъдието Антон Станков в „Добро утро, Европа“. Липсваше дебат при промяната на Конституцията, смята той. А преди да излезе решението на Конституционния съд относно промените в основния закон, ще бъде попълнен съставът му, прогнозира Станков.

Ето и още от неговия коментар:
В последните 2-3 години всеки разговор на тема право и спазване на Конституцията е абсолютен безпредметен. Управляващите никога не се съобразяват с правила и закони. Съгласен съм с изразеното мнение на президента Радев. Основния проблем ще бъде процедурата по промяната на Конституцията. Вторият проблем е дали това НС има компетентност да извърши тези промени. Не мога да прогнозирам. Тепърва ще лъснат проблемите, които тези промени в Конституцията създават

Еднозначно всички страни сочат, че мандатът на избраните съдии в КС трябва да бъде довършен. Те вероятно няма да изкарат пълен мандат, но самият КС ще се произнесе за това.

Единственото положително нещо е открояването на независимостта на съда в разделянето на ВСС. Но това създава и проблеми доста. Трябва веднага да се промени Законът за съдебната власт, ако искаме ВСС да функционира.

В момента сме зависими от външно-политическите процеси. Войната в Украйна много ни влияе. Пряко влияние има и това кой ще е президент на САЩ.

Силният лидер определено остава Ахмед Доган в българската политика, а ДПС една от най-стабилните партии.

Източник: Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram