Собственици на череши изоставят градините си

Собственици на череши край Пловдив алармират, че не успяват да гледат овощните градини и все по-често ги изоставят. Стопаните са притеснени, че разходите се увеличават, а рисковете от измръзване и унищожаване на продукцията още при цъфтежа стават все по-големи и заради климатични промени.

Декари овощни градини в полите на Родопите, където растат най-ранните череши тази година са оставени на произвола на съдбата.

Олга Жилова все още успява да гледа триста черешови дръвчета, които вече са готови да разцъфнат. Топлите дни са ги събудили по-рано и сега са застрашени, ако рязко застудее или паднат слани.

„На две трети, даже бих казала и на повече, всички градини са изоставени от стопаните, някои са продадени и в момента предстои да им бъде сменен статута, с цел жилищно застрояване. Всяка година, когато има слани палим огньове, което е много трудоемко и е много скъпо, защото сламата, която купуваме е скъпа, ние не я взимаме без пари“, разказа Жилова пред БНТ.

За последните три месеца средните температури са значително над климатичната норма – потвърждават експерти. А това води до по-ранно развитие на овошките.

„Те са излезнали от покой много отдавна, което ги прави и по-устойчиви на ниските отрицателни температури“, обясни Надежда Шопова – климатолог в БАН.

Стопаните обаче се притесняват, че ги чакат отново изпитания с непредвидими последствия. И казват, че срещу слани не могат да разчитат на помощ или застраховка.

Застраховането на насажденията става едва след 21 април, тогава когато вече няма и слани.

Брокери коментираха, че допирна точка с производителите не могат да намерят от години, защото риска в този период е голям и за застрахователите.

„Тук с помощта на държавата и застрахователните компании и земеделските производители от трета страна трябва да се седне и да се види какво може да бъде направено“, каза Петър Милев – застрахователен брокер.

Собствениците на черешови масиви обаче търсят бързо решение. Заради високите цени на торове, препарати и работна ръка Олага Жилова също обмисля крайни мерки.

„Вече оставих 15-20 дка череши и ако се задълбочат нещата, а те на там вървят, много повече ще оставим, каза тя“.

Първите ранни череши излизат на пазара в средата на май, но производителите не се ангажират с прогнози какво количество и на каква цена ще могат да ги продадат.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram