Скандал прекрати заседанието на НС

Скандал в парламента доведе до отстраняване на Костадин Костадинов от пленарна зала и прекратяване на пленарното заседание след като депутатите одобриха предложението на ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед.

Включването на Пеевски в комисията, която трябва да изработи промените в Конституцията, беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“. ПП-ДБ и БСП гласуваха „против“. „Възраждане“ не участваха в гласуването, въпреки че нарекоха влизането на Пеевски в комисията „естествено плащане за брака по сметка, който е сключен вчера с редовното правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“.

До скандала се стигна след като Явор Божанков поиска да обоснове отрицателен вот, а от „Възраждане“ на два пъти му попречиха да се изкаже като се събраха около пленарната трибуна. След като блокираха изказването му за втори път, председателят на парламента отстрани лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от зала. Той, обаче, отказа да я напусне и затова заседанието беше прекратено.

Смяната на Гюнер Ахмед с Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси стана след кратък дебат. Христо Иванов от ПП-ДБ каза, че тази комисия е специален инструмент. Според него възможността за реформи е крехка и затова всички трябва заедно да се заемат, но заради това, че всичко трябва да стане без съмнение за сделка или нещо друго, те няма да подкрепят Пеевски за комисията, пише БНТ.

От „Има такъв народ“ призоваха „Възраждане“ да подкрепят кандидатурата му, за да се „насладят всички на красотата на момента да гледат Христо Иванов и Делян Пеевски на едно място без да се налага Иванов да ходи до Росенец с водно колело“.

От ГЕРБ-СДС поздравиха ИТН за катарзиса като припомниха, че в 46-ото Народно събрание те са оставили ГЕРБ без комисии.

От БСП обявиха, че няма да участват в задкулисието, нито ще бъдат патерица или резервна гума и че още никой не е разговарял с тях за конституционно мнозинство.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram