Скандал в парламента! Йордан Цонев към Минеков: Държанието Ви е нагло!

Депутатите изслушват министър Велислав Минеков за скандала с в. „Труд“. Искането за изслушването е внесено от ГЕРБ и е във връзка с действия на изпълнителната власт, засягаща дейността на частната медия.

В началото на изказването си проф. Минеков остро възрази срещу поисканата от ГЕРБ-СДС процедура за изслушването му в пленарната зала с аргумента: „Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато безпрецедентно в историята на България, бе спрян сигналът на Българското национално радио, който не е спирал дори по времето на Втората световна война“.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика скандал в пленарната зала. От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него, заради неуважението, което показва към народните представители.

Преди началото на пленарното заседание служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви, че е твърдо решен да защити НДК, като изгони ГЕРБ от партийната централа, която е в сградата. Той отрече това да е реваншизъм.

„За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи приблизително 6 милиона лева без лихвите. Извинявайте, но по време на тяхното управление на НДК стигнахме до огромна загуба. Тя достига смущаващата сума от близо 90 милиона лева.

Смятам, че е нормално министерството да потърси всички свои отнети по някакъв начин имоти. Това не е партиен имот, а имот на Националния дворец на културата. И аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки. И без това Дворецът на културата през годините е бил буквално обран от всякакъв вид хайдуци, подобни хайдуци.“

Според служебния министър на културата проф. Минеков когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм.

ГЕРБ поиска да изгонят министър Велислав Минеков от парламента. Предложението направи Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС в процедура по начина на водене по време на изслушването на министър Велислав Минеков за „Труд“. Причината бе, че според ГЕРБ министърът не е отговорил по същество на въпросите и трябва да се подготви.

Подобно бе мнението и на Йордан Цонев от ДПС, според когото отговорите на министъра не са по същество. „Трябваше да направите бележка на г-н министъра, че това не е отговор по същество“, каза той. Цонев обърна внимание и че 30-годишната практика на Народното събрание трябва да бъде уважавана. „Без причина не се прекъсва народен представител“, каза той.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ не се съгласи с мнението на Йордан Цонев за толеранс във времето.

От своя страна председателят на парламента Никола Минчев заяви, че в качеството си на председател няма възможността да коментира отговорите по същество на министъра. „Всяка парламентарна група ще има 5 минути, за да изрази отношение в края на изслушването си“, каза още Минчев.

По време на дебатите Йордан Цонев обяви, че ДПС се отказва да задава въпроси по следната причина: „Смятаме, че България е парламентарна република и винаги сме се борили министрите да се отнасят уважително към работодателя си. Причината да се откажем е наглото поведение на министъра днес“.

Цонев се обърна към проф. Минеков: „Държанието Ви е недопустимо!“.

„Смешно е да ни заплашва министър на културата. Ако беше Бойко Рашков щеше да е еротично“, заяви и Тома Биков от ГЕРБ.

Десислава Атанасова направи процедура по начина на водене: „Вече повече от час водим дебат и вие, г-н, председател трябва да сте осъзнал ролята си. Като такъв отговаряте за реда в сградата, но и за това в залата да няма обиди, заплахи и непристойно поведение. Моля да вземете отношение и да напомните на служебния министър на културата, че мястото на депутатите в парламента се определя не от него, а от българските избиратели. Само така ще върнете парламентаризма, за който толкова настоявате. Така ще покажете, че трябва да има уважение към народните представители. Минеков вън!“.

Престрела възникна и между проф. Костадин Ангелов и председателя на парламента Никола Минчев.

Поводът беше отказът на министър Минеков да отговори на въпроса на депутат от ГЕРБ: „Кой е наемателят на офиса (бел. ред., в който е „Труд“) и какви задължения има?“.

Минеков излезе на парламентарната трибуна и каза, че ще отговори, ако въпросът му бъде зададен правилно и се върна на мястото.

Това наложи веднага реплика да поиска проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той се обърна от трибуната към Никола Минчев с думите: „Кой води събранието? Вие ли водите събранието, или министър Минеков, който задава въпрос и казва на народен представител да си зададе въпроса отново.

Имате право да поискате от стенограмата, да стане ясно въпросът как беше зададен: Кой е наемателят и какви задължения има наемателят? Никой не говори за вестник „Труд“. Ако и Вие бяхте слушали внимателно министър Минеков и народния представител, щяхте да направите веднага забележка на министъра. Кой води събранието? Вие, той или някой друг. Благодаря“.

И друга словесна престрелка беляза този парламентарен ден.

„Този дисонанс вероятно ще трябва в продължение на три дни да бъде обясняван на г-н Бойко Борисов, докато разбере за какво става дума. Така министърът на културата Велислав Минеков отговори на казаното от Любен Дилов-син от ГЕРБ, че „министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс“.

„Министър на културата, предвождащ полицай, е когнитивен дисонанс като съдържание. Като форма би могло да бъде и сюжет за гоблен. В журналистическата си практика съм виждам неведнъж милиционери, които желаят да бъдат културни министри. Но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер виждам за първи път. В българската история това се случва за първи път“, каза преди това Дилов по време на изслушването на Минеков по казуса с вестник „Труд“.

„Министерството на културата няма никакво отношение с в. „Труд“ или каквато и да било друга медия. Имаме отношение, имахме наемател – фирмата „Южен кръст“. Не коментирам нищо по отношение на споменатия от вас вестник“, категоричен бе Минеков.

Той заяви, че когато депутатите зададат правилно въпроса за това чии са задълженията, тогава ще отговори.

„Свободата на медиите заслужава извънредно заседание, но защо нямаше, когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента“, попита той.

„Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание, когато в ефир Валери Симеонов заплаши журналисти? Защо нямаше извънредно заседание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити? Защо нямаше извънредно заседание, когато БНТ излъчи фалшива новина? Защо нямаше извънредно заседание, когато издания като „Прас-Прес“ бяха поставени в ъгъла?“, попита още Минеков.

От ГЕРБ обаче го заядоха в качество си на какъв „на сцената се е появил“ Светослав Трайков. „Доколкото имам информация, този господин е активен сътрудник на един от най-ярките сайтове за фалшиви новини в България. Вероятно много мразите Петьо Блъсков, за да изпратите точно такъв човек да затвори в. „Труд“, допусна Дилов.

Той нарече действията на Минеков некултурни. „Не ги наричам цензура, защото цензурата изисква известно усилие, а не състояние на когнитивен дисонанс – разминаване между действителност и самопредстава, в което вие често изпадате не само по този случай – участие в различни пърформанси, разнасяне на ковчези и т.н.“, обърна се депутатът от ГЕРБ към културния министър.

„Вашият патрон – г-н Радев, чийто културен аватар сте вие вече в два служебни кабинета, на срещите си вчера каза два пъти: „Ако трябва да се разправяме с медиите, щяхме да подкараме първо ПИК.“ Двете думи – медии и подкарвам в едно изречение – са нещо крайно неприлично и крайно некултурно“, каза още Любен Дилов-син. 

„Изслушването на Минеков е позор за българския парламентаризъм. Мислехме, че ще говорим за свободата на словото. Всъщност видяхме какво ще представлява политическата линия на промяната – неуважение към свободата, политическият опонент и демокрацията. Имам кратък въпрос към г-н Минеков и се надявам да може да отговори. Г-н Светослав Трайков е човек с богато криминално досие – човек, съден за хулиганство, който се хвали, че трови кучета. Искам да попитам уважаемия проф. Минеков защо този човек е част от екипа му. Той лично одобрява ли тровенето на домашни любимци на хората?“, каза Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

По думите на Минеков се говорят лъжи за неговия съветник. Той заплаши Николов, че ще получи 7 обвинения. Минеков получи няколко пъти забележка от председателя на Народното събрание за обиди към народните представители и по-специално към Маноил Манев.

„Вие си позволявате да обиждате народен представител, който се е явил на избори. Когато зад маските се опитвате да повтаряте думите на едно назначено човече, не е хубаво. Обръщам се към председателя на НС: Никой не би желал да получава квалификации от тази трибуна, но и никой нас няма да допусне хора, гледащи пространството с бягащ поглед и трудно сдържащи се от отдаване на лични удоволствия, да ме квалифицират по какъвто и да било начин“, отговори Маноил Манев от ГЕРБ.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram