СЗО: Пандемията показа най-доброто и най-лошото у хората


Пандемията от COVID-19 показа най-доброто и най-лошото, на което човечеството е способно. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом на пресконференция по повод предложението за създаване на международен договор за действие при бъдещи здравни кризи.

От обявяването на днешната пандемия изминаха 425 дни, отбеляза Аданом. По неговите думи в последните месеци по света са се очертали неравенства, геополитически разделения, подкопано доверие в обществените институции, неподготвеност на съответните системи.

„Светът не може да си позволи да чака края на тази пандемия, за да започне подготовка за следващата”,

добави той.

„Не можем да продължим да правим същото, както досега, и да очакваме нещо различно. Ако не вземем мерки, ще останем уязвими. Имаме проблем със споделянето на данни и технологии в областта на общественото здраве”, посочи Аданом.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че възникването на нова пандемия е въпрос само на време. По неговите думи днешната пандемия ще покаже какво още е необходимо да се направи, за да се избегне повторението на отчетените недостатъци, включително по отношение на взаимодействието между държавните и частните организации.

Междувременно

лидерите на 23 държави и Световната здравна организация (СЗО) подкрепиха днес идеята за създаване на международен договор,

който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, като сегашната пандемия от коронавирус, предаде Ройтерс.

Идеята за такъв договор, който да гарантира универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране при пандемии, беше предложена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на срещата на Г-20 през ноември, припомня агенцията.

Във вторник тази идея бе подкрепена от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Нидерландия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

„Ще има и други пандемии и други сериозни извънредни ситуцаии в здравеопазването.

Нито едно правителство или многостранна агенция не може да се справи с тази заплаха самостоятелно”, написаха лидерите в обща статия за големи вестници. „Ние вярваме, че държавите трябва да работят заедно за нов международен договор за готовност и реакция при пандемия”, посочват те.

Основната цел на подобен договор ще бъде да увеличи устойчивостта на света на бъдещи пандемии чрез по-добра система за алармиране, споделяне на данни, проучване, производство и дистрибуция на ваксини, лекарства, диагностика и персонално защитно оборудване, посочват лидерите, подкрепили идеята.

В договора ще се посочва, че здравето на хората, животните и на планетата са свързани помежду си и трябва да водят до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен план. „Ние сме уверени, че е наша отговорност, като лидери на държави и международни организации, да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от COVID-19”, пишат лидерите./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram