СЕМ спира руски тв канали

„Проект на решение за временно ограничаване разпространението на руски програми на територията на България“. Това е единствената точка в дневния ред на Съвета за електронни медии, който ще заседава извънредно днес от 14 ч. Вносител на предложението е шефката на регулатора Бетина Жотева, се вижда от публикувания на сайта му дневен ред.

Става въпрос за спирането на всички руски канали, които излъчват новинарско и актуално съдържание – като опит да се противодейства на руска пропаганда у нас за развоя на войната, която Москва започна в Украйна, пише Клуб Z. Ще бъдат спрени канали като RT, Първи канал, Русия 24, Москва 24 и други, както и всички дъщерни канали. Колко ще е „временно“ спирането обаче, не е ясно. Неофициално се очаква подкрепата на поне трима души от петчленния състав на СЕМ, т.е. да има мнозинство за взимане на решение. Ако предложението бъде гласувано, то ще влезе в сила от утре и Комисията за регулиране на съобщенията ще бъде натоварена с техническата част.

ПРЯКО ПРЕДАВАНЕ

Платформа на БНР ще излъчва общественото радио на Украйна

Украинското радио, част от Националната обществена радио и телевизионна компания на Украйна (UA:PBC), вече е достъпно в платформата БИНАР на БНР, съобщиха от пресслужбата на националното радио. Така БНР дава възможност на бежанците от Украйна в България да се информират за случващото се в страната им от техни източници и на техния език. „Националната обществена радио и телевизионна компания на Украйна, която е пълноправен член на Европейския съюз за радио и телевизия, разреши препредаването на своя сигнал. БНР също е член на ЕBU. Украинското радио може да бъде слушано и на платформите на обществените радиа в Полша и Румъния. Украинското радио денонощно излъчва актуална информация за отбраната на страната. Военни анализатори, експерти и представители на държавната власт участват на живо в предаванията и репортажите. Програмата на живо се прекъсва само по време на сигнал за тревога, когато журналистите се крият в убежище, но веднага щом сирените спрат, живото предаване се възобновява, се отбелязва в съобщението на БНР.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram