Сексоложката Олеся вече е в София като посланик на Украйна

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие копия на акредитивните писма на новоназначения посланик на Украйна у нас – Олеся Илашчук.

По време на срещата с посланик Илашчук заместник-министър Коджабашев отбеляза отличните отношения между България и Украйна, които са израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчерта, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 000 души.

В хода на разговора бе препотвърдена твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия, както и приноса на страната ни в подкрепа на Украйна. Бе акцентирано върху факта, че сме на 6 място по принос на база брутен вътрешен продукт, както и върху оказаната съгласно решенията на Народното събрание подкрепа, включително за подпомагане на цивилното население и украинските бежанци.

Специално подчертана бе и подкрепата за териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториални води, както и участието на България в подкрепа на Киев по линия на търсене на отговорност на Русия.

Посланик Илашчук благодари за оказаната от България подкрепа, като подчерта, че тя е високо оценена от украинския народ.

В официалния сайт на украинската дипломатическа мисия у нас Илашчук вече е посочена като „извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България“.

В края на миналата година медиите в Киев излязоха с редица критични публикации за новата посланичка. „Європейська правда“ излезе със заглавие, че тя е „сексоложка без никакъв опит в дипломацията“.

Изданието отбелязва, че в миналото си Олеся Илашчук се е представяла като „клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант“, както и като „специалист в обработката на скъпоценни камъни“.

Украинското външно министерство отговори на медиите в Киев, че Илашчук притежава диплома с отличие по специалността „Краезнание“ от катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политически науки и международни отношения на Чернивския национален университет. Освен това има квалификация на специалист по международни отношения, преводач и владее английски език.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram