Светли понеделник е! Започват дните на просветление!

Днес отбелязваме Светли понеделник – началото на Светлата седмица и вторият ден на Великден.

Тези седем дни са дни на просветление на всички хора и на надеждата им за вечен живот след Възкресението на Исус Христос, който изкупва греховете на човечеството. През Светлата седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Днес – апостолите, в Светли вторник и в Светла сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светли четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Светлата седмица се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му.

Светлината идва на света и мракът повече не може да я прогони, колкото и силно злото да се бори срещу доброто. Бог победи. На Светли  понеделник се смята, че е новото начало в живота на всички ни – на пълно сливане с Бога. Светлата седмица приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с която приключва празничният цикъл за Възкресение и започва броенето на неделите след Великден. Тогава се чества апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: “Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали”.

Светли понеделник е свързан с обичая „размятване на яйца“ за плодородие и предпазване от градушка. В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. През тази седмица венчавки не се извършват, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.

Кмета бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram