Румен Петков: Сред първите задължения на правителството е да се осигури солидно, експертно подготвено представителство на България в Генералната дирекция „Енергетика“ в ЕК

Сред първите задължения на настоящото правителство е по най-бързия начин да се осигури солидно, експертно подготвено представителство на България в Генералната дирекция „Енергетика“, която отговаря за политиките на Европейската комисия в областта на енергетиката. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той подчерта отсъствието на български експерти в системата на енергийния сектор в ЕС и посочи като безотговорен пропуск този факт в работата на правителствата на Бойко Борисов.

„Това означава, че правителството на Борисов демонстративно не желае да участва в дебата за енергийното бъдеще на Европа и да търси защита на българския енергиен интерес. Енергийната сигурност е неразделна част от националната сигурност на страната и фактът, че ние нямаме представители в енергийния сектор в структурите на ЕС, е престъпление“.

Това е причината в последните години България да загуби мястото си на гарант на енергийната сигурност на Източна Европа, като цяло, посочи Петков. Той добави, че от идването на Борисов на власт, България не е приела анализ на нито една от енергийните стратегии за развитието на България, независимо от наличните доклади на Световната банка, на БАН, които ясно аргументират факта, че 2040 година в Югоизточна Европа ще има недостиг от минимум 100 000 мегавата. Въпреки това ние продължаваме да не строим „Белене“, много ясно и категорично трябва да се постави въпроса за строителството на ядрената централа, каза председателят на АБВ и отново подчерта необходимостта и от нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Петков поздрави кмета на Белене, който покани правителството на изнесено заседание в града така, че да се запознае на терен с проекта.

Изключително високата цена на тока се дължи на огромните инвестиции в последните 20 години – 10 трилиона долара – във възобновяеми енергоизточници с пренебрежимо малък принос – по-малко от 2% от еленергията.

За цената на газа Петков коментира, че най-сетне това правителство трябва да намери куража и да види истината за „Булгартрансгаз“, коментира Петков.

„Много ясно съм посочил пред обществото два газопровода – разклонението за Свищов и това за Пирдоп и Златица – които получиха удвояване на цената, която ще бъде платена от гражданите. Ай Си Джи Би – изпълнителят, който забави интерконектора „Комотини-Стара Загора, И аз ще продължавам да настоявам да бъдат извършени съответните проверки, защото това допринася за високата цена на газа“.

Румен Петков коментира също силната зависимост на България от САЩ понякога и определи това като смущаващо. Той настоя за пълна яснота за резултата от визитата на българката делегация в Съединените щати и подчерта, че това трябва да бъде проследено стриктно от енергийната парламентарна комисия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram