Радев свиква парламента на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква на 3 декември, петък, от 9.00 часа, първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариатът на държавния глава.

Припомняме, че „Продължаваме Промяната” спечели изборите на 14 ноември. От партията победител няколко дни провеждаха преговори за коалиционно споразумение с БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”.  

Първото заседание се открива се от най-възрастния народен представител – това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

В първи ден парламентът избира ръководство и се формират парламентарните групи. Най-голямата от тях – „Продължаваме промяната“ получава първия мандат за съставяне на кабинет.


Преговорите за приоритетите за управление приключиха в събота, но все още не са ясни имената на новите министри в бъдещ коалиционен кабинет.

Според представители на водеща политическа сила –  „Продължаваме промяната“, преговарящите от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са подготвени за 4-годишен мандат.

Преди дни държавният глава обяви двете най-важни задачи пред формациите в новия парламент.  

„Пред парламентарно представените партии има две важни задачи. Първата е съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, изискват време за диалог и сближаване на позициите“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram