Радев: Не е нормално главният прокурор да звъни на политици

Не е нормално главния прокурор да звъни на политици.  Има политическа намеса в работата на съдебната власт.

Това заяви пред журналисти президентът на България Румен Радев.

Той посочи, че не иска да спекулира с хипотези дали Иван Гешев е най-подходящ за позицията на главен прокурор. Държавният глава подчерта, че мнението му по въпроса е известно от години.

По думите му има нещо по-важно от личността на главния прокурор. ВСС кадрува и взема решения. Надявам се те да покажат независимост и подчинение на закона и принципите. Той допълни, че изтеклия мандат и непопълнения състав на ВСС са проблеми, които е трябвало да бъдат решени отдавна от Народното събрание.

Той направи коментар по предложение на Христо Иванов да бъде преосмислена институцията на служебното правителство, за да може тя да организира единствено избори. Държавният глава посочи, че няма проблем в това отношение стига редовното правителство да си върши работата, да не оставя тежки кризи след себе си, да договаря прозрачни търгове за газ и да може да направи съдебна реформа.

Той бе категоричен, че последния редовен кабинет е прехвърлил всички нерешени проблеми на гърба на служебното правителство.

Бъдещ кабинет трябва да има ясни приоритети и програма. Диалогът в последните дни между политици и магистрати хвърля сянка върху евентуална бъдеща коалиция, заяви Радев.

Абсолютно лицемерие е, когато в началото казаха: Занимавайте се само и единствено с избори, нищо друго не пипайте. А след седмица започнаха – защо това не е решено, защо онова. Прехвърлиха всички проблеми на служебното правителство и то ги реши, продължи с критиките към политиците в парламента Румен Радев.

Не коментирам втори, трети мандат преди да е изтекъл първия, но ние следваме строго конституционната процедура. Бъдещият кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма, изтъкна той.

Има нещо много по-важно от личността на г-н Гешев. Това е ВСС – органът, който кадрува и взема решения. От там зависи всичко, подчерта той.

Аз се надявам след всичко това, което излезе наяве – и за вмешателствата политическите, и за податливостта на членовете на ВСС, те трябва да покажат независимост и следване единствено на закона и принципите на съдебната власт, подчерта Радев. Според него отдавна трябвало да бъде и решен проблемът а изтичащия мандат на някои от членовете на ВСС, но парламентът абдикирал.

”Дали някой няма сметка от цялото това нещо”, запита президентът.

Той коментира и темата за РСМ. През 2021 поставих въпроса за правата на българите в РСМ пред европейските институции. За това поставихме и вписването на българите в конституцията като част от преговорната рамка. Това е процес насаждан от десетилетия, цяла доктрина, основана на антибългарска иделогия. Ръководството на РСМ трябва да убеди своите граждани, че държи демократична държава, къде българските клубове не се палят и закриват, а българите не се подлагат на системен тормоз.

По отношение на коментарите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, президентът посочи, че македонците в България имат пълни права, те не са ограничавани и никой не ги преследва.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram