Радев към „Възраждане“: С всеки избор парламентарната ви тежест расте, расте и отговорността

Президентът продължава консултациите за кабинет с „Възраждане“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха Костадин Костадинов, Петър Петров, Цончо Ганев и Николай Дренчев.

„Искам да ви поздравя с високия изборен резултат. Видно е, че с всеки избори, вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност. Този парламент има да наваксва много от несвършеното от предишните Народни събрания“, започна Радев.

Той отбеляза, че от „Възраждане“ са заявили, че ще бъдат опозиция, а очакванията му от този парламент, били да се приеме бюджет.

Радев попита Костадинов как вижда като времева рамка работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите.

„Добре заварили отново, г-н президент. Ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция. Напротив, ние сме готови да управляваме!“, започна Костадинов.

„На първо място трябва да се говори за бюджета, безпрецедентна ситуация в новата история на България!“, отбеляза Костадинов. „Ние сме категорични в своите законодателни намерения“, заяви той.

„Все по-сериозни стават призивите подобен референдум да не се състои, в понеделник или вторник ще приключи проверката в Народното събрание и в първата деседневка на май да стане ясно, че има събрани 400 000 легитимни подписа“, върна се на темата с еврото Костадинов. Той нарече опит за скрит държавен преврат опитите да се въведе еврото у нас.

Костадин Костадинов отправи своите адмирации към служебния кабинет за решението да спре безмитния вност на украински стоки. Изрази обаче съжаление, че кабинетът не е предприел никакви стъпки към предоговаряне Плана за възстановяване в частта с българската енергетика. Той отново заяви, че за „Възраждане“ е важно България да стои далече от конфликта в Украйна.

„Стабилност, но не на всяка цена“, завърши Костадинов като допълни, че това можело да означава стабилност, но стабилност в мизерия и нищета.

Радев допълни, че има очаквания до края на април да има резултати с предоговорянето на Плана за възстановяване. „Процесът е много сложен, но се надявам в името на България, да имаме успех“, завърши Радев, като помоли след това медиите да напуснат заседателната зала.

Днес президентът Румен Радев ще разговаря с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Първите разговори за деня са с ПГ на „Възраждане“.

От 11.00 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“


От 13.00 часа – представители на парламентарната група на „БСП за България“

От 15.00 часа – представители на парламентарната група на „Има такъв народ“

След като бъдат проведени консултации с всички парламентарно представени партии държавният глава ще връчи и първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram