Радев: Борисов да защити честта на партията си, като се кандидатира за президент

Бойко Борисов да защити честта на партията си като се кандидатира за президент. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Във връзка с това, че основните му опоненти не съобщават имената на двойката си за президент и вицепрезидент, Радев заяви: „Вижте с какви аргументи излизат – да не се стреляло по тях“.

Крайно време е г-н Борисов да престане да използва партията си като щит и да защити честта ѝ, като се кандидатира за президент. Мисля, че е редно. След всички изговорени приказки и предизвикателства това е логичният изход“, коментира Радев.

Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него, каза още президентът.

На въпрос съгласува ли Бойко Рашков своите акции, свързани с търговията на гласове, Радев заяви: „Заявявал съм го неведнъж. Не се меся в работата на нито един министър. Очаквам Министерството на вътрешните работи и службите да продължат да работят решително и да защитят честността и на предстоящите избори. Грозното явление на купен вот няма място в една демократична държава и е странно, че някои партии упорито се идентифицират с него“.

Попитан смята ли, че ще спечели изборите за президент, Радев заяви, че не иска да се превръща в гадател. „Разчитам на подкрепата на всички българи, които истински желаят промяна, които искат България да бъде една нормална, демократична, свободна и модерна държава“, заяви той.

Той допълни, че Кристалина Георгиева е поискала работна среща с него в началото на септември. „Тя сподели какви са световните тенденции в икономиката, развитието на инфлацията и какви могат да бъдат последствията за България“, допълни президентът.

„Служебното правителство започна да въвежда ред в хаоса в енергетиката, наследен от предишните управляващи“, коментира още президентът.

„Поздравявам служебното правителство, че започна да въвежда ред в хаоса в енергетиката, наследен от предишните управляващи. Започна да обезврежда заложените от тях мини. Има още много работа, така че да се намерят верните решения, да се отстранят една по една олигархичните зависимости в нашата енергийна система“, коментира Радев.

„Първите резултати вече са налице. Трета поредна седмица цените на тока в България са едни от най-ниските в Европа. Това е заслуга на служебното правителство за неговите бързи и отговорни действия“, допълни той.

Преди това президентът Румен Радев участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“

Специалистите от Минно-геоложкия университет са в основата на всяка една икономика и индустрия, заяви президентът.

„За мен е удоволствие да бъда във висше учебно заведение със славни традиции, с активна научна дейност, с високо реноме и международно признание, с амбиции за бъдещето, с важно значение за икономиката, талантливи преподаватели и студенти“, заяви Радев.

„Наскоро имах честта да присъствам в тържественото отбелязване на Деня на миньора. Да изкажа възхищението си от тази трудна и рискована професия. Професия , която възпитава, изгражда характер, ценности и сплотява. Често говорим за богатствата на българската и плодородието на земя, но и често пропускаме, че тази земя крие в недрата си безчетни природни богатства, които трябва да са проучвани, разкривани и разработвани,. От тази дейност зависи напредъкът ни като общество“, посочи той.

„Вие като специалности сте в основата на всяка една икономика и индустрия. От вашите експертиза и знания зависи да имаме ефективност, устойчивост на икономиката и конкурентоспособността. В това се крие отговорната ви мисия към обществото. През годините изградихте висок стандарт на образование, те са гарант за развитието ни занапред. Предизвикателствата пред вас растат. Зелената сделка, климатично неутралната икономика изискват нов начин, нови иновативни решения, рециклирането на отпадъците, трансформацията към кръгова икономика, опазването на въздуха няма как да се случи без вас като специалисти, като отдадени професионалисти. Изказвам дълбока признателност към преподавателския състав“, каза още държавният глава.

„Пожелавам професионални успехи, не забравяйте, че от това как вие ще се развитие като професионалисти зависи икономическото ни бъдеще, бъдещето ни като общество. Бъдете истински професионалисти и отговорни бъдещи лидери на България“, допълни Румен Радев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram