Първата панелна сграда у нас е построена през 1952 година

Най-много жилищни сгради у нас са построени в периода между 1956 – 1989 г., според данни на НСИ, предава Euronews Bulgaria. А първата панелна сграда е построена през 1952 г. в Русе. Според специалисти потенциалният живот на една жилищна кооперация е 50 г. За да се провери дали тя е опасна или не, се прави сеизмична оценка.

Тази оценка ни дава яснота на тази сграда дали е в състояние да поема сеизмичните въздействия, ако не се взимат мерки за нейното усилване или укрепване допълнително, което да ѝ даде повече коравина и устойчивост, които да поемат различните въздействия.

Панелните сгради крият най-големи опасности при силни земетресения, според специалисти. Слабото им място е във връзката между хоризонталните и вертикалните панели. При по-голям контрол и проверка срокът им на експлоатация може да се удължи значително.

И като се има предвид как са изпълнявани тези връзки и качеството на строителството при тях съществуват големи опасности тези връзки или част от тях даже на някои сгради да са излезли от възможност за експлоатация. Първо при тях покритието не винаги отговаря на това, което би трябвало да бъде и корозията, която може да се развие при проникване на влага в тези зони, довежда до много неприятни последици.

За да се провери дали една сграда е стабилна се извършва обследване на връзките при промяна по конструкцията на сградата или саниране. Това не винаги се прави, тъй като връзките не са видими.

Първо на много сгради частните собственици не се съгласяват, а държавата едва ли ще даде средства, защото не е въпроса ние да обследваме сградата, въпроса е какви средства са ни нужни, за да бъде тя устойчива и отговаря на действащите норми“, казва доц. д-р инж. Емад Абдулахад.

Новите жилищни кооперации у нас се строят според нормите от 2007г. Преди това сградите са изграждани според нормите от 1987г. Някои сгради все още се строят по старите норми.

По думите на доц. Абдулахад в сегашните норми нещата са по-стриктни, коефициентите са по-различни и има по-голям коефициент за сигурност, отколкото предишните.

Освен възрастта, стабилността на една сграда зависи и от промените, които са правени по нея. Контрол обаче няма.

Някой решава, че трябва да направи нещо без консултации, обследване. И в резултат на това старите сгради особено след такива преустройства аз не знам каква съдба може да ги очаква“, посочва проф. Николай Киров, строителен инженер.

Затова специалистите препоръчват преди да се премахват стени да се направи оценка, защото при по-силно земетресение това може да окаже влияние върху стабилността на сградата.

Дунав мост

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram