Проф. Тодор Кантарджиев: Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо


Очаквам, че през юли подвариантът BA.5 на Омикрон ще доминира в България. Хубавото е, че много по-лесно минава заболяването. Това каза съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Тази събота“ по бТВ.

По думите КОВИД-19 се привнася у нас от европейските летища и пътуване в чужбина. Особено почиващите в Гърция трябва да са много предпазливи и да избягват контактите си при завръщане у нас в продължение на няколко дни, призова той.

Подвариантът ВА.5 е 30 пъти по-заразен от варианта от Ухан и преминава по-бързо.

Според него, ако вълната се развие бързо, е препоръчително хората да си направят четвърта доза. „ВА.5 е генетично по-различен и за да бъдем достатъчно предпазени, е нужен бустер. При реимунизации си повишаваш имунитета за няколко месеца“, поясни той. Вторият бустер може да бъде поставен 4-5 месеца след първия, уточни проф. Кантарджиев.  

Той заяви, че една от фирмите производители на ваксини е докладвала, че има готовност през есента да предостави комбинирана ваксина срещу уханския вариант и новите подварианти.

Проф. Кантарджиев подчерта, че проветряването на помещенията е от изключителна важност. В столицата директорите на болници в София вече са взели мерки и изискват носенето на маски, каза още той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram