Проф. Кантарджиев: Пикът на грипната вълна в България премина


Пикът на грипната вълна в България премина. Все още обаче грип има. Боледуват по-малко хора, но в момента е периодът на усложненията на системните вирусни инфекции. Това каза вирусологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Системната вирусна инфекция оставя след себе си два проблема, обясни той. „Първият – един-два месеца намален имунитет, вторият – усложненията на вирусните инфекции, които най-често са бактериални, при грипа и коронавируса“, уточни вирусологът.

За нарушен имунитет проф. Кантарджиев препоръча разнообразно хранене, движение и прием на витамини. „Витамин D е свързан с имунитета. Децата също могат да вземат витамини. Всичко това обаче трябва да става умерено или след консултация с лекар“, каза още специалистът.

При първи симптоми на вирусна инфекция трябва да се вземат бързи мерки и да се приеме антивирусно лекарство.

Той коментира и ситуацията в Турция след земетресението и риска от бум на инфекциозни заболявания, свързани с лоша хигиена и с недобро качество на водата. Турция е държава с много добре развита система на здравеопазването и на контрола на инфекциите, подчерта проф. Кантарджиев. „Риск от епидемии от Турция няма, защото всичко ще бъде овладяно навреме. Не трябва да се притесняваме, да помагаме с каквото можем“, заяви той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram