Проф. Ива Христова: Няма втора вълна на коронавируса, епидемията е под контрол

Епидемията все още е под контрол. Увеличение има, но то се наблюдава не само в нашата страна, но и в съседни държави. За нашата страна този брой случаи не е много голям. Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Все още е клъстерно разпространението, но с известно преминаване в дифузно разпространение. Това наложи известно затягане на мерките. Въпрос на време е да се види доколко тези мерки ще сработят, за да се предприемат евентуално и други мерки, заяви тя.

В никакъв случай не може да се говори за втора вълна на COVID-19. Нормално е кривата да има известен вълнообразен характер. Втора вълна очакваме да има през есента-зимата, след по-значително намаление на случаите през лятото, посочи проф. Христова.

Безсимптомното носителство на вируса е свързано с добра имунна система. Имунната система е по-силна при децата, при младите хора, при хората без съпътстващи заболявания, коментира зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вирусът бавно, но славно намалява своята вирулентност. Промени се и начинът на търсене, научихме се да търсим заразените, каза още проф. Ива Христова.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram