Проф. Ива Христова: Вижда се краят на петата вълна на коронавируса


Наистина се вижда краят на петата вълна на коронавируса. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в предаването „Тази събота“ по бТВ.

По думите й от 1 февруари се наблюдава намаление на случаите на 14-дневна база на 100 00 души население. „Около месец трябва – до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 000 на 14-дневна база. Това означава под 2000 нови случаи на ден“, поясни тя.

Тя уточни, че не се очаква новият подвариант на Омикрон да промени тази картина. „Вирусът мутира. „Делта“ имаше над 200 подварианта. Този вариант на Омикрон е по-заразен и по-лесно се предава“, обясни Христова.

Наличните ваксини и бустерни дози ни предпазват от тежко протичане на заболяването, подчерта Христова.

Според нея със затоплянето на времето случаите ще намалеят и ще останат на ниско ниво. „Въпросът е какво ще стане наесен“, допълни тя. По думите й пандемията върви към затихване и превръщане в отделни ендемични гнезда на болестта.

Проф. Христова коментира и подписано споразумение на НЦЗПБ със Сухопътните сили на САЩ, за което се появиха спекулации, че ще включва експериментална част. Тя категорично отрече твърденията и заяви, че става въпрос за споразумение за надзор на заразните болести, за финансиране и закупуване на апаратура и тестове./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram